Nieuwsbrief mei 2022

Dit is de Nieuwsbrief van de Beroepsvereniging voor Stoelmasseurs van mei 2022.

Onderwerpen in deze nieuwsbrief:

• Van het bestuur
• Agenda
• Rubriek op Facebook: Wat zeg jij?
• Terugblik workshops 24 april 2022
• Standpuntbepaling Belastingdienst: stoelmassages
• Boekhoudtip van de maand


Van het bestuur

Jaaa! Lekker bezig geweest met het boeken van wat vakantieweekjes, altijd leuk om te doen. Mijn eigen (strand)dorp voelt momenteel, met deze heerlijke temperaturen, ook aan als vakantiebestemming. Gezellige drukte alom en de toeristen staan tot ver in de straat in de rij voor onze enige echte IJsgalerij.

Ze hebben hier echt superlekker ambachtelijk gemaakt ijs. Ik krijg altijd keuzestress van de 50(!) verschillende smaken. Ik heb me voorgenomen ze dit seizoen allemaal uit te proberen. En dan volgend jaar door met de milkshakes…

De strandhuisjes staan weer allemaal strak in het gelid en dat betekent dat Baloo en ik alleen voor de ochtendronde en het laatste rondje welkom zijn op het strand. Tussendoor verliezen we ons in de tijd, struinend door de kleine kronkel duinpaadjes rondom het dorp. Rijkdom.

Met de zomer al in mijn bol zou ik bijna vergeten dat er af en toe ook nog gewerkt moet worden. Gezegend met een opdracht waar ik de afgelopen 2 jaar gelukkig een online ‘beweeg en stretch’ programma mocht uitvoeren, was nu ook bij dit bedrijf de tijd gekomen weer live te gaan (ze waren wat roomser dan de Paus).

Supergaaf om alle mensen daar na zo’n lange tijd weer te zien en te mogen masseren! Blijheid alom én volle lijsten binnen een mum van tijd.  Alleen die files, helaas zijn die ook weer als vanouds aanwezig.

Gelukkig hebben we daar bij de zondag workshopdagen van de BvS geen last van! Dus zien we jullie daar?

Monique
Bestuurslid BvS


Agenda

 

 

Op de volgende dagen staan er ook nog workshops ingepland:
26 juni, 11 september, 9 oktober, 13 november en 14 december 2022.

Op 11 september vindt de BvS Ledendag plaats, maar dan in een iets ander jasje als vorig jaar. Meer info volgt nog!
Op 9 oktober staat de workshop in het teken van de digitale wereld. Niet alleen masseren is belangrijk, maar zeker ook: hoe wordt en blijf je zichtbaar in deze digitale wereld? LinkedIn en de website staan centraal, met Lot Mollema en Martin Velthuizen. Op deze dag vindt er ook een workshop guasha voor op de stoel plaats.
De invulling van de workshops op de overige dagen volgt zo snel mogelijk!


Rubriek op Facebook: Wat zeg jij?

Facebook Wat zeg jij mei 2022Elke eerste woensdag van de maand plaatsen wij op Facebook een vraag. Een antwoord is niet goed of fout. Het doel is om met elkaar te sparren over de gestelde vraag. Misschien levert het ook mooie nieuwe inzichten op!

Wetswijziging: per 1 januari 2022 vallen stoelmassages niet meer per definitie onder de gerichte vrijstelling arbovoorzieningen.

  1. Volg jij de wetswijzigingen?
  2. Heb jij jouw website aangepast of heb je er niets op staan over dit onderwerp?
  3. Heb je jouw opdrachtgever ingelicht?
  4. Ben jij hierdoor een opdracht kwijtgeraakt?

Er reageerden 5 leden. Een greep uit de reacties:

Elkan: ‘Geen van mijn opdrachtgevers maakt gebruik van de vrijstelling en/of heeft het opgenomen in het arbobeleid. Ook het keuzebudget van de werknemers wordt hiervoor niet aangesproken. Wel wordt er bij enkele opdrachtgevers een eigen bijdrage gevraagd van de deelnemers. Op zich is dat prima, want dan heb je personen in de stoel die in zichzelf willen investeren.’

John: ‘Ik vind de verantwoordelijkheid niet bij de stoelmasseur liggen om de opdrachtgever te informeren. Wanneer ik immers voor een poliklinische behandeling in het ziekenhuis moet worden behandeld dien ik toch ook zelf na te gaan of ik daarvoor verzekert ben in het nieuwe jaar. Mijn polis kan ook zijn aangepast. Natuurlijk is het vriendelijk om de opdrachtgever waar men de stoelmassages verzorgd te informeren. Ook ga ik het aanpassen op mijn website.’

Heb je zelf nog een leuke vraag? Stuur dan een mail naar info@verenigingvoorstoelmasseurs.nl of stuur een persoonlijk Facebook-bericht naar Wendy.


Terugblik workshops 24 april 2022

Workshop Anatomie en Bewegingsleer

Door: Gerthy de Groot

Workshop 24 april 2022: anatomie en bewegingsleerOp zondag 24 april vond de uitgestelde workshop ‘Anatomie en Bewegingsleer’ plaats. De workshop werd verzorgd door Steve Lomas. 

Eerder had ik in de BvS nieuwsbrief al een verslag over deze workshop gelezen. Een opfrissing anatomie kon geen kwaad en de manier waarop de workshop werd gegeven sprak mij aan.
De dag was van begin tot eind boeiend. Witte T-shirts werden uitgedeeld en aangetrokken en in tweetallen gingen we aan het werk. Botten met zwarte stift en de spieren in verschillende lagen met verschillende kleuren erover heen tekenden we één voor één op de shirts. Wat een kunstwerken! Veel uitleg over de spieren; de naam, waar hechten ze aan de botten, wat is de functie, waar kunnen de klachten zitten en hoe te masseren. Voelen, visualiseren en masseren.

Steve – met 43 jaar massage ervaring – deelde zijn kennis op een duidelijke en boeiende wijze met veel tips en hier en daar een subtiele correctie op de massagehouding. Ook deze keer heb ik weer waardevolle kennis opgedaan die ik mee zal nemen bij de stoelmassages.

Dank Steve! Dank aan Wendy en Monique voor de organisatie en de goed verzorgde lunch!

Workshop TRE/CAY

Door: Andrew Pestel

Workshop 24 april 2022: TRE/YogaHet is alweer even geleden nu ik dit schrijf, dus ik weet niet meer precies alle oefeningen die we hebben gedaan, maar wat ik wel weet is dat het resultaat een enorme indruk op me heeft gemaakt en vraagt om meer.

Op 24 april jl. kwam ik naar Bilthoven voor een sessie Critical Alignment Yoga (CAY) en TRE (Tension Releasing Exercises). In de aankondiging was beloofd dat er aandacht besteed zou worden aan het borstgebied en het gebied van de bovenrug. Toevallig ook die gebieden waaraan ik tijdens mijn yoga sessies momenteel veel aandacht besteed. Gebieden waar ik meer ruimte en beweging wil creëren door (permanente) spanning die daar zit los te laten met het doel soepeler te worden en mijn houding te verbeteren.

Vlak voor de pauze hadden we met de hele groep Critical Alignment Yoga van Jola Dekker. Voor TRE werd de groep opgesplitst in tweeën; één in de ochtend en één in de middag. Deze sessies werden geleid door Judy van der Zwan, de dochter van Jola. Zij legde uit dat er veel kan gebeuren tijdens de sessies, zowel fysiek als op andere niveaus. Daarom had zij gekozen voor werken in kleinere groepen om iedereen voldoende aandacht te kunnen geven.
Ik begon met CAY. Er lagen al uitnodigende matjes en dekentjes klaar en ook wat attributen, die later een yogastrip (nog nooit van gehoord) en een yogariem (ook nog nooit van gehoord) bleken te heten. Deze gebruikten we tijdens de diverse oefeningen. Deze ogenschijnlijke simpele hulpmiddelen hadden echter grote impact. In mijn beleving veroorzaakten deze strekkingen op plekken waar normalerwijze zonder hulpmiddelen moeilijker strekkingen te bewerkstelligen zijn, zoals langs en op de ruggengraat. Mede daardoor ontstond daar een ongemakkelijk en pijnlijk gevoel. Daarna weer ontspanning. Ondanks de pijn voelde het goed dat de betreffende plekken aan werden geraakt en dat er iets in beweging werd gezet.
Heel rustig en vol aandacht gidste Jola ons door de oefeningen heen. Na de verschillende oefeningen keerden we telkens weer terug naar de downward facing dog, waarbij we na de eerste keer telkens weer wat meer ontspanning en meer souplesse constateerden.

Workshop 24 april 2022: TRE/YogaDoor het ontladen van spanning en stijfheid met behulp van de tools ontstaat ontspanning in de diepere lagen van de spieren en kunnen botstructuren weer de juiste plek gaan aannemen, met name in de wervelkolom. Spieren herstellen en nemen weer de natuurlijke functie aan. Zo wordt het lichaam weer opnieuw uitgelijnd (vandaar “alignment”) en de lichaamshouding verbetert.
Behalve het in balans brengen van je lijf op fysiek niveau werkt CAY ook door op subtielere emotionele en psychische niveaus en kan het een gunstige invloed hebben op je gemoedstoestand.
Ik voelde me na afloop van de sessie ook veel rustiger en helderder. Heerlijk ontspannen!

Ook TRE heeft tot doel spanning in het lichaam los te laten. Net als dieren hebben mensen van nature de gave opgebouwde spanning in het lichaam weer los te laten. Na een enorme inspanning of stressvolle situatie schudden dieren zich vaak los. Mensen deden dat oorspronkelijk ook, maar zijn dat gaandeweg kwijtgeraakt.
Spanning, stress en trauma’s veroorzaken spanning in het lichaam, alleen blijft de ontspanning die daarop zou moeten volgen vaak uit. Het trillen dat daarbij kan voorkomen, of ook huilen bijvoorbeeld interpreteren wij vaak als tekenen van zwakte. Wij tonen onze kwetsbaarheid niet graag en daarom onderdrukken wij deze natuurlijke verschijnselen. Daardoor kan de spanning ons lichaam niet verlaten en zo kunnen er chronische klachten ontstaan.

De spierspanning ontstaat in de eerste plaats om ons fysieke lichaam in traumatische en stressvolle ervaringen te beschermen en deze kan weer worden losgelaten als een dergelijke situatie voorbij is. De Psoas spieren spelen hierbij vaak een belangrijke rol.
Als dat niet automatisch gebeurt, kan TRE daarbij helpen. Door oefeningen wordt de spanning in de spieren extra opgebouwd, waarna het lijf wordt getriggerd deze weer los te laten. Hiervoor is een serie van 7 oefeningen ontwikkeld.

Judy heeft ons deze oefeningen uitgelegd en voorgedaan. Nadat wij de hele serie hadden doorlopen, lagen wij op onze rug, de benen opgetrokken met de voetzolen plat op de grond. Tijd voor de ontspanning. Of eigenlijk de ontlading. Heel bijzonder wat er toen gebeurde. Mijn benen begonnen te bewegen, te schudden. Heel ritmisch, eerste kleine bewegingen, later grote zwaaiende bewegingen. Ik twijfelde eraan of ik het niet zelf in gang zette, omdat ik misschien wel graag wilde dat er iets ging gebeuren. Maar elke keer als ik het stopte, begon mijn lichaam vanzelf weer te bewegen. De spanning moest er blijkbaar uit.
En hoe fijn het ook was, Judy leerde ons hoe het bewegen te stoppen. Heel belangrijk, want het is zaak om de (lengte) van de sessies te doseren. Het kan ook te veel worden. Voor mij bleek het inderdaad ook goed te stoppen, want ik had een heel heftig gevoel van spierpijn in mijn bovenbenen. Goed te stoppen op dat moment, maar ik was nog lang niet uitgeschud. Ik voelde dat er nog spanning in mijn lijf zat die er nog uit moet. Judy raadde aan de eerste keren een gecertificeerde TRE provider in de hand te nemen om je te begeleiden, zodat je daarna veilig zelf aan de gang kunt. Dat ga ik zeker doen! Een aanrader!

Gerthy en Andrew: heel erg bedankt voor jullie mooie en uitgebreide verslagen van beide workshops!


Standpuntiname Belastingdienst: stoelmasssages

Per 1 januari 2022 vallen stoelmassages niet meer per definitie onder de gerichte vrijstelling arbovoorzieningen. Lees hier het volledige artikel in de Staatscourant van 28 december 2021.

Naar aanleiding hiervan – en in het licht van het eind 2020 door de BvS geïnitieerde vooroverleg waarbij de Belastinginspecteur op 4 maart 2021 het standpunt heeft ingenomen dat stoelmassage onder de vrije verstrekking blijft vallen óók als deze wordt uitgevoerd op een tijdstip dat de medewerker en de masseur samen overeenkomen (los van het begrip ‘werktijd’) –  heeft de Beroepsvereniging voor Stoelmasseurs wederom een verzoek tot vooroverleg ingediend bij de Belastingdienst.

De Belastinginspecteur heeft op 28 april 2022 inhoudelijk gereageerd op ons verzoek tot vooroverleg.
Kort en eenvoudig gezegd geeft de Belastinginspecteur aan dat – gelet op de wetswijziging – er niet snel sprake meer zal zijn van een gerichte (arbo)vrijstelling ten aanzien van stoelmassages. Zij benadrukt dat dat niet wil zeggen dat een stoelmassage nooit onder een gerichte vrijstelling kan vallen. Omdat beoordeling per individueel geval sterk afhankelijk is van feiten en omstandigheden kan de Belastinginspecteur niet in algemeenheid aangeven wanneer er sprake is van een juiste belangenafweging en wanneer een stoelmassage onder een gerichte vrijstelling kan vallen. 

De volledige inhoudelijke reactie van de Belastinginspecteur lees je hier.
Let op: in het kader van de huidige AVG wet- en regelgeving zijn persoonsgegevens en -kenmerken in deze brief geanonimiseerd.

De dossierpagina ‘Stoelmassage en de Belastingdienst‘ is weer up-to-date.


Boekhoudtip van de maand: Wees bewust hoe je de btw boekt

Mijn naam is Edwin Ietswaard en in mijn dagelijkse leven ben ik nauw betrokken bij de massagebranche. Dagelijks ben ik te vinden in onze massagepraktijk MyoMind Massage in Alphen aan den Rijn én daarnaast help ik met Ietswaard Support therapeuten en andere professionals in zorg/welzijn contactberoepen met hun administratie 

Boekhoudtip mei 2022In de afgelopen maanden heb ik meerdere andere boekhouders gesproken. Wij allen komen dezelfde problematiek tegen met betrekking tot de btw. Nu kan ik over de btw letterlijk een boek schrijven, maar dat is voor een andere keer. Vandaag wil ik kort stilstaan bij de btw van buitenlandse inkoopfacturen. Velen vinden dit de meest lastige.
Allereerst kan je buitenlandse inkoopfacturen in 2 variaties verdelen.

1. Inkoopfacturen van Europese ondernemingen
2. Inkoopfacturen van ondernemingen buiten Europa.

1. Binnen Europa
Wanneer je van een andere onderneming uit één van de EU landen een factuur ontvangt, is het van belang te weten of het om een dienst of een product gaat.
De btw regels zijn zeer uitgebreid en op elke regel zijn één of meerdere uitzonderingen van toepassing. Die ga ik nu niet hier allemaal beschrijven 🙂.

Goederen
Bij een product is het in de basis eenvoudiger. Het Europese land waar het product (als eerste) ingevoerd wordt is het land waar de btw geheven wordt. Aangezien je als buitenlandse ondernemer niet voor elk EU land een btw-nummer gaat aanvragen, wordt de btw verlegd. Dat houd in dat er 0% btw op de factuur genoteerd staat en dat ter kennisgeving een tekst als ‘VAT reversed’ vermeld wordt. Uiteraard staan zowel jouw btw-nummer als het btw-nummer van de leverancier op de factuur. Als aan deze voorwaarden voldaan is, kan je de inkoopfactuur boeken met ‘btw verlegd binnen EU 21%’. Tenzij het product in Nederland onder het verlaagde btw tarief valt, dan kies je ‘btw verleg binnen EU 9%’.

Wanneer er toch een btw op vermeld staat – en dat kan tussen 5% en 27% zijn – dan is vaak de factuur verzonden in de gedachte dat jij een particulier bent. Deze btw kan je dan niet terugvragen. Vraag dan om een nieuwe factuur, waarbij ook jouw btw nummer vermeld wordt en de btw verlegd wordt. Het teveel berekende (buitenlandse) btw bedrag moet dan aan je worden teruggestort!

Diensten
Bij een dienst is het minder eenvoudig. Een veel voorkomende dienst die vanuit het buitenland gefactureerd is, zijn digitale diensten. Denk aan Google bijvoorbeeld. Deze is in Ierland gevestigd en heeft een IE-btw nummer. Zij factureren aan btw-plichtige ondernemers zonder btw.

Uitzondering: Digitale diensten aan niet-btw plichtigen
Wanneer jouw btw-nummer er niet op staat, dan is er een uitzonderingsregel voor digitale diensten aan niet-btw-plichtigen van toepassing. Deze uitzondering geldt voor particulieren en ondernemers met btw-vrijstelling! Ondernemingen die dit jaar en vorig jaar niet meer dan € 10.000 gefactureerd hebben (excl. btw) zullen de btw van hun eigen land doorrekenen. Grotere bedrijven, zoals Google zullen met hun buitenlandse btw nummer, toch de Nederlandse btw van 21% doorberekenen. Wanneer je een factuur ontvangt met Nederlandse btw, probeer dan altijd eerst een nieuwe factuur te krijgen met btw-verlegd. Lukt dit echt niet, dan wordt het als zzp’er  gedoogd dat een klein bedrag met deze btw teruggevraagd wordt. Immers wordt de btw afgedragen aan de Nederlandse belastingdienst. Gedoogd! Want formeel mag je deze btw niet vorderen omdat niet aan de factuurvereisten voldaan is.
Let op: Sommige buitenlandse ondernemingen hebben een zogenoemde EU btw-nummer. Dit is een Europees btw nummer en hierbij wordt niet de btw afgedragen aan de Nederlandse belastingdienst. Je mag dus nooit deze btw vorderen!

2. Buiten Europa
De meeste probleem facturen komen niet uit Europa, maar uit Amerika. Het is vaak ook lastig om een goede factuur te ontvangen, die aan de factuurvereisten voldoet. Op deze facturen staat regelmatig niet jouw btw-nummer, terwijl die wel doorgegeven is. Ook staat er helemaal geen btw op of een verwijzing. Het is dan lastig.

Diensten
Staat er geen btw bedrag? Boek bij een (digitale) dienst dan de factuur zoals hij formeel zou moeten. Dus als btw-plichtige met ‘btw buiten EU 21%’ (of 9% indien van toepassing), zoals hierboven beschreven.
Staat er wel een btw bedrag? Vraag dan om een nieuwe factuur. Lukt dat niet? Boek de factuur dan met ‘geen btw’.
n.b. De buitenlandse btw kan je wel terugvragen boven een drempel, maar eenvoudig is dat niet.

Goederen
Bij goederen ontvang je apart nog een factuur van de douane met de invoeringsrechten en btw. De btw hoef je niet aan te geven in de btw-aangifte. Je boekt dan de goederenfactuur zonder btw in en daarnaast boek je de factuur van de douane in met zowel de invoerrechten als op een aparte regel het btw bedrag ‘op te betalen btw’.

Voer je regelmatig goederen in vanuit een land buiten de EU? Dan kan het handig zijn om bij de belastingdienst een vergunning artikel 23 aan te vragen. Je ontvangt dan geen factuur meer met het btw-bedrag van de Douane, maar geeft die aan in de btw-aangifte.

Er valt nog veel en veel meer te vertellen, want de btw is het lastigste onderwerp in de boekhouding. Laat daarom altijd je btw controleren door een boekhouder die ervoor geleerd heeft.

TIP! De belastingdienst heeft een aantal handige tools waarmee je een goede indicatie krijgt hoe je met de btw moet omgaan.

KOR
Wanneer je in de Kleine ondernemersregeling per 2020 valt mag je geen btw berekenen of terugvragen. Btw-verlegde facturen zijn nooit facturen zonder btw! Deze is alleen aan de afnemers verlegd. Vraag altijd een nieuwe factuur, waarbij jouw btw-nummer verwijderd is en er btw op de factuur vermeld staat. Lukt dit niet? Dan dien je de factuur te boeken met btw-verlegd en de te betalen btw door middel van een incidentele btw-aangifte af te dragen. De te vorderen btw zal je moeten corrigeren naar buitengewone lasten in de resultatenrekening. Vraag je boekhouder (of mij 🙂) hoe je dit goed regelt!


 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.