Foto nieuwsbrief BvS november 2021

Dit is de Nieuwsbrief van de Beroepsvereniging voor Stoelmasseurs van november 2021.

Onderwerpen in deze nieuwsbrief:

• Van het bestuur
• Agenda
• Aankondiging ALV
• Rubriek Facebook: Wat zeg jij?
• Dossier Corona is weer up-to-date
• Reminder ledenenquête 2021
• Boekhoudtip van de maand 
• Poll: wat vind jij?
• Uitleg verlengen lidmaatschap


Van het bestuur

OerbosEen aantal dagen geleden had ik zin om een stuk te gaan wandelen. Het was droog maar somber weer en er stond een stevige wind. Dit deed me besluiten om naar een oerbos te gaan in Duitsland.
Ik was hier al vaker geweest en het is een niet gecultiveerd bos, waar de natuur zijn gang kan gaan en waar alleen niet verharde, uitgesleten paden door lopen. Een paar jaar geleden is hier een flinke kaalslag geweest door een storm. Alle bomen, die toen zijn omgegaan, zijn blijven liggen om weer te worden opgenomen in de natuur. Nu ik langs deze getroffen plekken liep, zag ik dat de natuur zich flink hersteld had en dat er alweer behoorlijk wat opschietende nieuwe boompjes tussen de gevelde woudreuzen stonden. Sommige aangevreten door dieren, anderen kerngezond.

Toen ik dit alles zo overzag, besefte ik dat de natuur heel goed voor zichzelf kan zorgen en écht zelfredzaam is. Hierdoor legde ik een verband met het zelf herstellend vermogen van onszelf, de mens. Dit maakte me dankbaar dat ik door mijn massages dit vermogen kan ondersteunen en soms zelfs kan activeren. Deze gedachten gaven me een trots en warm gevoel dat een aanraking zoveel kan doen. Daarom wil ik tegen jullie zeggen: wees trots op wat je doet, het mooie werk dat jullie verrichten en wat jullie massages teweegbrengen.

Houd het soepel!

Wim von Rotz
Penningmeester BvS


Agenda

  • 12 december Triggerpoints oplossen door MELT

   Ervaar zelf hoe de triggerpoints makkelijker oplosbaar worden met de MELT methode. In de middag kijken we naar klachten die jij of andere deelnemers hebben.

   12 december 10:0016:00 at NGS Bilthoven

  • 12 december Hoofdpijnmassage

   Wat leer je? Om hoofdpijn te kunnen bestrijden moet je eerst weten wat hoofdpijn is. Die kennis helpt je om je cliënt gericht te kunnen behandelen. Daarom wordt in de workshop Hoofdpijnmassage, net als in alle workshoppen, ruim aandacht besteed aan de theorie. Wat is hoofdpijn? Wat voor vormen zijn er? Wat betekent hoofdpijn voor iemand? Daarnaast leer je technieken om de hoofdpijn – of migraine – te behandelen.

   12 december 10:0016:00 at NGS Bilthoven

  • 23 jan 2022 nieuwjaarsbijeenkomst met workshop

   Nieuwjaarsbijeenkomst met workshop van Cleo Tjitrodipo

   23 januari 2022 10:0016:00 at NGS Bilthoven

  • 20 febr 2022 workshop met ALV

   workshop met ALV, invulling volgt zo snel mogelijk

   20 februari 2022 10:0016:00 at NGS Bilthoven

  • 20 febr 2022 workshop met ALV

   workshop met ALV, invulling volgt zo snel mogelijk

   20 februari 2022 10:0016:00 at NGS Bilthoven

  • Sooner vakbeurs: 11 en 12 maart 2022

   11 maart 2022 10:0012 maart 2022 17:00 at Expo Hoevelaken

  • 20 maart 2022 workshop

   workshop invulling volgt zo snel mogelijk

   20 maart 2022 10:0016:00 at NGS Bilthoven

  • 20 maart 2022 workshop

   workshop invulling volgt zo snel mogelijk.

   20 maart 2022 10:0016:00 at NGS Bilthoven

  • 24 april 2022 workshop

   workshop invulling volgt zo snel mogelijk.

   24 april 2022 10:0016:00 at NGS Bilthoven

  • 24 april 2022 workshop

   workshop invulling volgt zo snel mogelijk.

   24 april 2022 10:0016:00 at NGS Bilthoven


Aankondiging ALV

ALV 2021Op zondag 20 februari 2022 vindt de Algemene Leden Vergadering (ALV) van onze vereniging plaats.
Als de coronamaatregelen dat tegen die tijd toelaten, vinden er op deze dag ook twee workshops plaats (zie agenda). Degenen die bij deze workshops aanwezig zijn, hebben de mogelijkheid om fysiek aanwezig zijn bij de ALV. 

Op basis van de opgedane positieve ervaringen tijdens de laatste ALV op 28 februari 2021 heeft het bestuur besloten om alle leden óók de mogelijkheid te bieden om de ALV online bij te wonen.
Dat is wel zo laagdrempelig en het bespaart ook veel reistijd.

Alle leden ontvangen in het begin van het nieuwe jaar per mail een uitnodiging voor de ALV.


Rubriek op Facebook: Wat zeg jij?

Facebook Wat zeg jij november 2021Elke eerste woensdag van de maand plaatsen wij op Facebook een vraag. Een antwoord is niet goed of fout. Het doel is om met elkaar te sparren over de gestelde vraag. Misschien levert het ook mooie nieuwe inzichten op!

Deze keer geven we geen voorbeelden. We willen graag van jou horen welke workshops jij het liefst volgend jaar (terug) wil zien. Misschien weet je een goede docent? En graag horen wij heel specifiek wat jij zou willen (dus niet stoelmassage technieken, maar welke technieken).

Er reageerden 14 leden. Een greep uit de reacties:

Marjolein Zaal-Noordhoek: ‘De workshop over “digitale zaken”. En werkhouding/ergonomie voor de stoelmasseur, lijkt me ook zinvol’.

Bart Gysens: ‘Ik las onlangs iets over polariteitsmassage van Astrid Vollebregt, dat vind ik wel interessant.’

Maureen Kessing: ‘Er zijn veel mooie cursussen om mee kennis te maken: Pitjit Stoelmassage, Kerok, Zen Shiatsu en meridianenleer van IMAS Trainingen, Thaise Stoelmassage van Tirza, Chinese Stoelmassage/Tuina van Bo Yi, Triggerpoint van Hannah Bouwma en Tilly Slangen (als zij t nog geven) en misschien iets van Dansage Julian Patterson.’

Heb je zelf nog een leuke vraag? Stuur dan een mail naar info@verenigingvoorstoelmasseurs.nl of stuur een persoonlijk Facebook-bericht naar Wendy.


Dossier Corona is weer up-to-date

Afgelopen vrijdag is een aantal coronamaatregelen door het demissionair kabinet (opnieuw) ingevoerd, waaronder een aanscherping van de coronamaatregelen voor contactberoepen. De ontwikkelingen rondom Corona veranderen snel.
Veel sneller dan dat wij op de Corona-dossierpagina kunnen bijhouden. Ook bevatte de dossierpagina verouderde informatie, zoals regelingen die sinds 1 oktober 2021 niet meer van kracht zijn.

De dossierpagina is helemaal opgeschoond en bijgewerkt. Wij verwijzen nu op deze dossierpagina naar het ‘Generiek kader coronamaatregelen’, inclusief extra aandachtspunten voor contactberoepen en de gezondheidscheck, van het RIVM.
Ook vind je er een verwijzing naar de meest recente NGS-leidraad, die onder andere in samenwerking met de BvS is opgesteld. 

De dossierpagina vind je op onze website in het menu ‘Nieuws’ > ‘Dossier: Corona’.


Reminder: ledenenquête 2021

Op 3 november 2021 plofte de jaarlijkse ledenenquête van de Beroepsvereniging voor Stoelmasseurs (BvS) weer in jullie mailbox. Ruim 40 leden hebben de enquête al ingevuld. 

Middels een aantal vragen over diverse onderwerpen help je het bestuur enorm om de doelstelling van de BvS verder te realiseren. Jouw antwoorden zijn voor ons van groot belang voor de plannen voor volgend jaar.

De resultaten van de enquête worden in december gepubliceerd op de website van de BvS.

Doe je weer mee? Wij stellen je medewerking enorm op prijs. Alvast bedankt!


Boekhoudtip van de maand: wasmachine en handdoeken in je administratie

Mijn naam is Edwin Ietswaard en in mijn dagelijkse leven ben ik nauw betrokken bij de massagebranche.
Dagelijks ben ik te vinden in onze massagepraktijk MyoMind Massage in Alphen aan den Rijn én daarnaast help ik met Ietswaard Support therapeuten en andere professionals in zorg/welzijn contactberoepen met hun administratie 

Belastingtip november 2021Afgelopen week zag ik weer een bericht op social media voorbij komen, waarbij een masseur oprecht vroeg of hij zijn nieuwe wasmachine en droger op ‘de zaak’ kon zetten. Helaas is daar veelvuldig op geantwoord met foutieve antwoorden.
Vandaag zal ik het juiste antwoord vertellen. Taaie kost, maar gelukkig heb je daarvoor toch een boekhouder?

Kosten aftrekbaar?

Alleen wanneer je een ‘zelfstandige werkruimte‘ hebt, mag je de kosten die ‘samenhangen met de werkruimte’ aftrekken in je administratie. Of een werkruimte ‘zelfstandig’ is, hangt af van een aantal factoren. Bijvoorbeeld:

   • De werkruimte heeft een eigen ingang of opgang
   • De werkruimte heeft sanitaire voorzieningen
   • Je zou de werkruimte kunnen verhuren aan een derde

Een losse werkplek in de woonkamer of een slaapkamer ingericht als werkruimte is dus geen zelfstandige werkruimte.

BTW aftrekbaar?

Voor de btw gelden andere regels. De Belastingdienst kan het niet leuker maken 🙂

Het begrip werkruimte kent, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de inkomstenbelasting, voor de btw-aftrek geen vereisten. Het is hierbij dus niet van belang of sprake is van een (niet)-kwalificerende werkruimte, zoals in de inkomstenbelasting het geval is. Recht op aftrek van btw bestaat enkel en alleen wanneer de (inkoop)btw toerekenbaar is aan btw-belaste activiteiten (bron). Hou wel altijd rekening met de factuurvereisten. Zeker met de tenaamstelling. Deze dient tenminste op naam van de eigenaar of vennoten (vof) te staan. Raadpleeg altijd een boekhouder!

Conclusie

Koop je een wasmachine die je zowel prive als zakelijk gebruikt en plaats je deze in je privéwoning? Dan kan je NIET de kosten aftrekken in de administratie. Van de btw kan je alleen het deel aftrekken dat toerekenbaar is aan btw-belaste activiteiten.
Op zich een lastige, het gebruik van de wasmachine kan je meten aan het aantal wasbeurten. Er is geen teller aanwezig en je moet wel de verhouding bewijzen. Mijn advies is om de btw niet af te trekken in deze situatie.
Beter voorkomen, dan terugbetalen (met boete).

Als je weet hoeveel massages je per jaar doet en hoeveel handdoeken per massage je gebruikt, kan je wel het aantal zakelijke wasbeurten aftrekken van de kosten volgens de kostenregeling van het NIBUD. Waspoeder die je speciaal en uitsluitend gebruikt voor je handdoeken kan je uiteraard wel als kosten opvoeren en de btw aftrekken. Dit zijn gewone verbruikskosten binnen je onderneming.


Poll: wat vind jij?

Foto van planner reserveringenWat de één reëel vindt, vindt de ander niet acceptabel. Soms denk je in je eigen voordeel, terwijl je 5 minuten later denkt: hoe zou deze beslissing op termijn uitpakken?

Wie draagt de kosten bij annulering of bij no shows?
Stel, je komt al jaren elke vier weken op locatie bij dezelfde opdrachtgever. Door corona werken zijn medewerkers huis. Jij hebt daardoor nu geen inkomen. Je komt al zolang bij deze klant, dus je laat het zo. Dit is overmacht. Toch?
Maar jouw opdrachtgever heeft wél gewoon inkomen, zijn personeel werkt alleen thuis. Ze hebben de kosten voor de massages wel al meegenomen in hun begroting. En ze waarderen jou, want je staat altijd voor ze klaar en je levert goed werk! Jij hebt geen andere opdrachten aangenomen, want je was al volgeboekt.

Wat zou nu eerlijk zijn?

   • Niets betaald krijgen?
   • De helft betaald krijgen?
   • Alles betaald krijgen?

Wat is de afspraak als je voor een intermediair werkt? Heb je überhaupt afspraken met ze gemaakt over dit soort zaken?

Reiskosten
Bereken jij reiskosten? Dat zou toch logisch zijn? Of niet? Of heb je een mooi uurtarief waar dit al in zit?
Werk je voor een intermediair, dan is het uurtarief een stuk lager. Mag je bij hen wel of geen reiskosten in rekening brengen?

Dit zijn zo maar een paar vragen, die ons én jullie bezighouden. We krijgen hier namelijk de laatste tijd vaker vragen over. De ideale situatie is dat er één lijn wordt getrokken. Dit geeft een uniform beeld richting de opdrachtgevers en de masseurs.

Vanaf deze week gaan we op Facebook verschillende polls hierover plaatsen. Reageren op dit artikel kan ook via de mail.

Uiteraard is er geen goed of fout antwoord! Wel kunnen we van elkaar leren om op verschillende manieren naar deze zaken te kijken. We komen hier dan in de volgende nieuwsbrief op terug.

Algemene voorwaarden
Op onze website staan ‘Algemene voorwaarden’ (alleen in te zien voor leden). Deze zijn al even niet meer aangepast.
Heb jij goede ‘Algemene voorwaarden’ en wil je die met ons en jouw collega’s delen? Mail deze dan naar de BvS, zodat wij deze op onze website kunnen zetten! Alvast bedankt!


Uitleg verlengen lidmaatschap

Eén maand voordat jouw lidmaatschap afloopt, ontvang van ons – geheel automatisch – een mail met instructies om jouw lidmaatschap te verlengen. Door de waan van de dag kan het soms gebeuren dat deze mail onbedoeld blijft liggen. 

Wij worden regelmatig gebeld of gemaild door leden, waarvan het actieve lidmaatschap inmiddels is beëindigd, dat zij dachten nog wél lid te zijn. Dit komt dan aan het licht bij het boeken van een workshop, als zij gebruik willen maken van de ledenkorting of als blijkt dat ze niet meer op de ledenlijst staan.

Wil je lid blijven (of opnieuw worden) van de Beroepsvereniging voor Stoelmasseurs? Hoe meer leden, hoe krachtiger de Beroepsvereniging voor Stoelmasseurs! Samen met andere BvS-leden maken wij de branche belangrijker en invloedrijker. Ook maakt het je vak een stuk interessanter. Je komt in contact met collega’s en kunt ervaringen uitwisselen en nieuwe kennis opdoen.

Volg de volgende stappen om (weer) lid te worden:

Inloggen:

   1. Ga naar de website van de Beroepsvereniging voor Stoelmasseurs: https://www.verenigingvoorstoelmasseurs.nl/
   2. Klik linksboven op de pagina op de link ‘Login / Register’
   3. Vul je gebruikersnaam / e-mailadres in, jouw wachtwoord en klik op de button ‘Inloggen’
    Tip: ben je je wachtwoord vergeten? Klik dan onder het witte blok op de link ‘Wachtwoord vergeten’ om jouw wachtwoord opnieuw in te stellen! Je ontvangt dan van ons een mail met instructies om jouw wachtwoord opnieuw in te stellen.
    Tip: ben je (al) succesvol ingelogd? Dan verschijnt er linksboven op de pagina: ‘My account’ en ‘Logout’

Verlengen lidmaatschap:

   1. Klik, nu je succesvol bent ingelogd, in het menu (boven in het scherm) op de menuoptie ‘Leden’, direct gevolgd door de menuoptie ‘Lid worden, lid blijven’.
   2. Klik op de pagina die dan opent onder het kopje ‘Lid worden / lid blijven’ op de button ‘In winkelwagen’
   3. Controleer in jouw winkelwagen of het product ‘Lidmaatschap’ ter waarde van een bedrag van € 75,00 aanwezig is
   4. Klik daarna op de button ‘Doorgaan naar afrekenen’.
   5. Controleer op deze pagina de bij ons bekende factuurgegevens en klik op de button ‘Bestelling plaatsen’
   6. Voer nu de betaling (€ 75,00) via IDeal uit, waarna je jouw lidmaatschap hebt verlengd.
    Tip: als je jouw lidmaatschap succesvol hebt verlengd, ontvang je van ons automatisch per mail een bevestiging. In de bijlage van deze mail vind je ook meteen de factuur.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.