BvS nieuwsbrief juni 2022

Dit is de Nieuwsbrief van de Beroepsvereniging voor Stoelmasseurs van juni 2022.

Onderwerpen in deze nieuwsbrief:

• Van het bestuur
• Agenda
• Rubriek op Facebook: Wat zeg jij?
• Terugblik workshops 22 mei 2022
• Aankondiging BvS-ledendag
• Boekhoudtip van de maand
• Ingezonden overlijdensbericht


Van het bestuur

Nieuwsbrief voorwoord juni 2022Begin vorige week zat ik tijdens een regenbui terug te denken aan het mooie weer van de maand mei. Genieten van het feit dat je veel buiten bezig kan zijn en fijn de natuur in kan, of ’s avonds na het werk nog even lekker buiten ontspannen. Ik was eigenlijk een beetje ontevreden dat het regende, totdat er een bericht binnenkwam dat één van de leden van de BvS was overleden (zie bericht verderop in deze nieuwsbrief).

Dit bericht deed mij beseffen dat alles heel relatief is. Ik zat te balen dat het regende (waar gaat het over) terwijl er iemand overlijdt, die nergens meer van kan genieten en waardoor er een aantal mensen veel verdriet hebben. Ook deed het me (weer) beseffen dat alles vergankelijk is en dat de tijd sneller gaat dan we zouden willen.

Ik heb in ieder geval besloten om de dingen die ik ooit (een eufemisme voor nooit) zou willen doen, voor zover dat mogelijk is, nu ga doen met de volgende spreuk in gedachte: “Wacht niet met genieten tot later… want als later eerder komt, dan ben je te laat.”

Ik wens iedereen een mooie zomer.

Wim von Rotz
Penningmeester BvS


Agenda

 • 26 juni Rebalacing

  Wat is Rebalancing® In de Rebalancing staat werkelijk contact centraal, met jezelf en de ander. Via Rebalancing kun je leren vrijer en zelfbewuster in het leven te staan. Een massage vanuit de Rebalancingvisie is gericht op ontspanning en bewustzijn. En dat begint bij jezelf, bij degene die masseert.

  26 juni 10:0016:00 at NGS Bilthoven

 • 26 juni 2022 workshop met Cleo

  Tijdens deze workshop gaan we ons focussen op wat de meesters “het centrum” noemen; Dantian in het Chinees, Hara of Tanden in het Japans, Kundalini in het Indiaas en Tenaga Dalam in het Javaans. Vanuit deze kracht van binnen uit gaan we een kata of kembangan doen waar we een holistische aanpak gaan beoefenen.

  26 juni 10:0016:00 at NGS Bilthoven

 • 11 sept 2022 BvS Ledendag

  De BvS Ledendag van vorig jaar werd erg goed ontvangen bij de deelnemers. Daarom hebben we besloten om dit jaar weer een ledendag te organiseren, maar dan in een iets ander jasje. Een praktische dag met korte, maar superinteressante ……… (we zijn nog in gesprek met …;) )

  11 september 10:0016:00 at NGS Bilthoven

 • 9 okt 2022 workshop de digitale wereld

  Niet alleen masseren is belangrijk, maar zeker ook hoe word en blijf je zichtbaar in deze digitale wereld. 9 oktober gaan we hier verder op in en behandelen we LinkedIn en de Website met Lot Mollema en Martin Velthuizen.

  9 oktober 10:0016:00 at NGS Bilthoven

 • 9 okt 2022 workshop guasha voor op de stoel

  workshop guasha voor op de stoel

  9 oktober 10:0016:00 at NGS Bilthoven

 

 

Op de volgende dagen staan er ook nog workshops ingepland: 13 november en 14 december 2022. Eén van de workshops op 13 november staat in het teken van BHV en op zondag 11 december staat één van de workshops in het teken van stoelmassage bij kanker. De invulling van de andere workshops op beide dagen volgt zo snel mogelijk!


Rubriek op Facebook: Wat zeg jij?

Rubriek FB: Wat zeg jij (juni 2022)Elke eerste woensdag van de maand plaatsen wij op Facebook een vraag. Een antwoord is niet goed of fout. Het doel is om met elkaar te sparren over de gestelde vraag. Misschien levert het ook mooie nieuwe inzichten op!

Hoe laat jij aan een klant weten dat hij/zij niet op jouw stoel gemasseerd kan worden, bijvoorbeeld door overgewicht? Bied jij dan een alternatief? Ook al is het misschien nog niet voorgekomen heb je dan toch een idee hoe je dit op zou gaan lossen?

Er reageerden 4 leden. Een greep uit de reacties:

Erik: ‘Als het niet gaat zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat! Uiteraard wel alleen zonder contra-indicaties.’

Martin: ‘Ik vraag nooit naar het gewicht, maar wijs op de sticker op mijn stoel en vraag of dat een probleem is. Dat is eigenlijk nooit het geval: 160 kg is echt heel veel.’

Heb je zelf nog een leuke vraag? Stuur dan een mail naar info@verenigingvoorstoelmasseurs.nl of stuur een persoonlijk Facebook-bericht naar Wendy.


Terugblik workshops 22 mei 2022

Workshop Melt-methode (Rob Beenker)

Door: Adinda Calbo

Workshop 22 mei 2022: MELT

Op zondag 22 mei hadden we met een grote groep stoelmasseurs een training in de Melt methode. Rob Beenker (triggerpointcoach) gaf de training.

Wat is Melt?
De Melt-methode is een wetenschappelijk onderbouwde methode, ontwikkelt door Sue Hitzman (VS) om het grootste orgaan van ons lichaam, de facia, te behandelen.

Melt is een oefenmethode voor o.a.:

 • het verlichten van pijn en stijfheid
 • het vergroten van je lenigheid
 • het stimuleren van het genezend vermogen van het bindweefsel in je lichaam
 • triggerpoints
 • het sneller herstellen van blessures (tennisarm, vastgezette spanning in het lijf, harde spieren, hoofdpijn, slecht slapen, slechte houding, ontsteking en zoveel meer)

We hebben van Rob geleerd hoe je zelf je facia kunt behandelen met behulp van speciale Melt-balletjes en met foam rollers.
Het zijn eenvoudige oefeningen die je thuis of op het werk kunt doen 😉 Ik heb altijd de Melt-balletjes mee met stoelmassages en ik Melt eerst voordat ik met de stoelmassages begin. Ik zie het als een APK. Ik wil mijn facia graag soepel houden en wil blessures de baas blijven.

Workshop 22 mei 2022 - MELTDe Melt methode biedt een toegankelijke manier om opgehoopte spanning in de facia/bindweefsel los te maken, te rehydrateren en de veerkracht te behouden en zelfs te verbeteren waardoor het lichaam weer goed gaat functioneren.
Je behandelt eerst de linkerhelft van het lichaam, waardoor je kunt ervaren wat het met je lichaam doet. Zo ervaar je wat de Melt-balletjes voor een snel resultaat kunnen zorgen en ik heb dat goed ervaren. Hoe voelt je linkerkant en hoe voelt de rechterkant? Het was ook grappig te zien, na een aantal oefeningen, dat de groep een stuk leniger was 😉

Deze training vind ik echt een aanrader, vooral als je druk bent met massages en geen tijd hebt voor uitwisselingen en het is leuk om te doen. Het advies is om het 3x/week 10 min ‘melten’.

Workshop Hoofdpijnmassage

Door: Yvonne Holtzer

Workshop 22 mei 2022 - Hoofdpijnmassage

Vandaag gaf Steve Lomas de workshop hoofdpijnmassage, die oorspronkelijk in december vorig jaar stond gepland. Een aanrader!

Hoe vaak hebben we niet deelnemers op onze massagestoel, die regelmatig last hebben van hoofdpijn? De workshop van Steve geeft een aanvulling en verdieping op je kennis om hoofdpijnklachten te helpen verlichten. Steve geeft eerst een stukje theorie, waarbij de spier die je gaat behandelen, wordt besproken en op het videoscherm wordt getoond. Steve legt uit hoe deze spier (mede) oorzaak kan zijn van hoofdpijnklachten. Na de uitleg van de techniek gaan we aan de slag met onze duo-partner die op de massagestoel zit. Er is tijd/ruimte om de demonstratie van Steve te filmen, zodat je de technieken nog eens terug kunt kijken. Wat ook prettig is, is dat je 1 dagdeel alle theorie en praktijk als masseur behandelt, het andere dagdeel zit je zelf op de stoel en onderga je de behandeling. Dat geeft wat meer rust dan dat je na elke oefening van ‘rol’ wisselt.

De workshop richt zich op hoofdpijn veroorzaakt door spanning in de spieren. In een hand-out staan alle behandelde spieren en kan je de volgorde terug lezen. We hebben ook een aantal fijne stretches geleerd die verlichting geven. Nu ik zelf weer eens in de stoel zat, voelde ik wat een stevige druk je op het hoofd kan geven en hoe prettig dat is. Het kan gebeuren dat de deelnemer na de massage (meer) hoofdpijn krijgt. Door de prikkels en wellicht spanning over de behandeling, kunnen de hoofdpijnklachten tijdelijk toenemen. In de praktijk nemen de klachten daarna weer af en voelt de deelnemer zich een stuk beter.

Workshop 22 mei 2022 - HoofdpijnmassageIk heb eigenlijk vooral veel nieuwe technieken geleerd en mijn bestaande verder kunnen verdiepen. De tijd vloog echt voorbij, zo boeiend was het! Ik kan niet wachten om eea in praktijk te brengen en kijk nu al uit naar de eerste hoofdpijn-klant die op mijn stoel plaatsneemt.

Steve heeft veel ervaring en kennis en brengt zijn kennis met plezier over. Hopelijk zet de BvS deze workshop nog een keer op de agenda, dan kan je het zelf ervaren.

En wat een geluk hadden we met het weer, waardoor we lekker buiten in het zonnetje konden genieten van de heerlijke lunch die Wendy en Monique voor ons klaar hadden gezet.

Steve bedankt voor de boeiende workshop en Wendy en Monique voor de organisatie!

Adinda en Yvonne: heel erg bedankt voor jullie mooie en uitgebreide verslagen van beide workshops!


Aankondiging BvS-ledendag

De BvS Ledendag van vorig jaar werd erg goed ontvangen bij de deelnemers.
Daarom hebben we besloten om dit jaar weer een ledendag te organiseren, maar dan in een iets ander jasje. Zet zondag 11 september a.s. maar alvast in je agenda!

Het wordt praktische dag met korte en boeiende lezingen, een markt met bijvoorbeeld aanbieders en ook zal er een fotograaf aanwezig zijn voor het maken van een professionele (profiel)foto. En uiteraard een heerlijke lunch.

We zijn nog bezig met de invulling van deze dag. Heb je zelf nog leuke ideeën?
Stuur dan een mail naar info@verenigingvoorstoelmasseurs.nl

Zodra het programma bekend is, laten wij dat weten op onze Facebook en LinkedIn-pagina en natuurlijk in de nieuwsbrief.

 


Boekhoudtip van de maand: BTW uit het buitenland

Boekhoudtip van de maand juni 2022Mijn naam is Edwin Ietswaard en in mijn dagelijkse leven ben ik nauw betrokken bij de massagebranche. Dagelijks ben ik te vinden in onze massagepraktijk MyoMind Massage in Alphen aan den Rijn én daarnaast help ik met Ietswaard Support therapeuten en andere professionals in zorg/welzijn contactberoepen met hun administratie.

Afgelopen week zag ik op de Facebook groep een oproep van een lid of er nog tips waren. De levendige reacties die dit opleverden vertelden mij dat boekhouden echt een vak is. Niet iets wat zonder professionele rechterhand erbij gedaan zou moeten worden.
Eén van de zaken die ik veelvuldig verkeerd zie gaan is zijn de inkomende facturen vanuit het buitenland.

De regels hieromtrent zijn omslachtig. Op elke regel zijn er 1 of meerdere uitzonderingen en het gaat uiteraard te ver om hier uitgebreid op in te gaan.

3 veel voorkomende zaken die ik tegenkom zijn de volgende:

1. LinkedIn en Google facturen met 21% btw en een IE-btw nummer uit Ierland. Deze facturen zijn aan de ondernemer als privé-persoon verstuurd. Jouw btw nummer staat niet op de bon, maar de 21% is in dit geval (digitale dienst) wel een Nederlandse btw. Formeel mag je niet de btw terugvragen. In de praktijk wordt dit gedoogd, als dit echt niet anders kan. Zoals bij LinkedIn. Voor Google kan je wel je btw nummer in de backend noteren en de factuur btw-verlegd laten factureren. Advies is om dit na te kijken of dit voor jou ook geldt.
2. Facturen van buiten Europa, zoals Amerika of Australië waar helemaal geen btw wordt genoemd. Vaak gaat het hierbij om zaken zoals software die online is gekocht. Je kan gemakshalve ervan uitgaan dat bij deze voor de btw belast is in Nederland. Op de factuur staat vaak excl. btw/ vat en totaal incl. btw/vat hetzelfde bedrag. Je dient dus wel btw af te dragen. De bon wordt vaak als ‘geen btw’ geboekt, maar dient (binnen Moneybird) als Buiten EU 21% geboekt te worden. Als je btw-belaste omzet maakt, mag je ook de btw op deze inkoop terugvragen.
3. Goederen uit Europa met een andere btw dan de onze. De Europese regels zijn dat goederen belast zijn in het land waar de goederen heen gaan, maar voor particulieren is dat lastig. Hiervoor hebben ze de OSS regeling bedacht. Ga ik je nu niet mee vermoeien. Wel is belangrijk dat tot € 10.000 omzet per jaar de leverancier de goederen aan een particulier mag leveren met zijn eigen btw. Voor Duitsland bijvoorbeeld 19%. Je kan deze btw dan niet terugvragen (uitzonderingen daargelaten met veel rompslomp). Het beste is om dan je btw-nummer door te geven en een factuur met VAT-reversed (btw verlegd) aan te vragen. Zij betalen jou dan de 19% btw terug. Jij geeft in Nederland de 21% op als te vorderen btw (als je tenminste ook btw rekent in de verkoopfacturen).

Loop jij ook soms (of vaker) tegen deze zaken op? Ga niet gokken. Op de belastingdienst is een handige tool die vaak wel het antwoord geeft: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/btw/content/hoe-zit-het-met-btw-als-ik-zaken-doe-met-buitenland

Wil je toch meer info en even sparren met mij als boekhouder? Boek dan een 30 minuten call in. Via Zoom kijk ik mee en geef ik je passend advies.


Ingezonden overlijdensbericht

Door: Chris Hellendoorn

Beste collega’s,

Met verslagenheid deel ik jullie mee dat op 2 juni onze collega Jolan Kremer is overleden.
Ruim een jaar geleden werd ze getroffen door een agressieve vorm van lymfeklierkanker.

Na twee keer voor de dood weggehaald te zijn, kreeg ze door stamceltransplantatie weer wat hoop. Begin april ging het weer bergafwaarts door een hardnekkig virus waar ze niet tegenop gewassen was. Na een niet te winnen strijd heeft ze het leven los moeten laten. 

Beleef het leven was haar motto … zoveel glimlachen om haar heen, zoveel lieve mensen, dat gaf haar kracht.

Ze heeft intens genoten met veel mooie herinneringen, ze had er graag nog vele bijgemaakt…

Jolan hoopt dat we af en toe nog met een glimlach aan haar terug denken.
Jolan was een collega met humor, gekke invallen, en was erg gastvrij.

Het bestuur wenst, mede namens alle leden, de nabestaanden heel veel kracht en sterkte toe.


 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.