Nieuwsbrief december 2021

Dit is de Nieuwsbrief van de Beroepsvereniging voor Stoelmasseurs van december 2021.

Onderwerpen in deze nieuwsbrief:

• Van het bestuur
• Agenda
• Terugblik workshop 12 december 2021
• Rubriek Facebook: Wat zeg jij?
• Resultaten ledenenquête 2021
• Boekhoudtip van de maand
• In the spotlight: Monica Hoogenboom-Bos
• Freewheelen met Oma Camper (deel 1)
• Verhoging bijdrage workshops
• Ingezonden bericht: Werkboek Adem & beweging, een andere kijk op ademhalen


Van het bestuur

Voorwoord nieuwsbrief december 2021.December is traditiegetrouw een moment om terug te blikken op het jaar dat achter ons ligt. En om vooruit te kijken naar het komende jaar. Het liefst met een stapel goede voornemens. Laat ik daar nu niet zo van zijn.
Het verleden verander je niet en wat er in de toekomst ligt, is maar beperkt te beïnvloeden. Dat klinkt heel filosofisch, maar ik ben eigenlijk vrij nuchter van aard. Wat ik op jong-volwassen leeftijd heb geleerd – vooral door het verlies van mijn moeder – is wel dat je zoveel mogelijk moet proberen te genieten in ‘het hier en nu’. Rijkdom zien in ogenschijnlijk kleine gebeurtenissen. En dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Voor mij persoonlijk betekent dat ik probeer elke dag bewust te genieten van ‘mijn’ rijkdommen. Zoals mijn gezin, die bijzondere vriendschap, van lange afstandswandelingen of klompenpaden in de prachtige natuur die ons land rijk is. Of van de stilte en schoonheid onder water tijdens het duiken. En ja, dat kan zelfs in Nederland. Van een onverwacht mooi gesprek, zoals dat ook regelmatig gebeurt tijdens of (bij voorkeur) na een massage. Maar ook van mijn carrière switch. Ik doe nu zoveel meer betekenisvol werk door masseurs en coaches met een visuele beperking – zoals ik die zelf ook heb – een zetje in de rug te geven. Zo kunnen zij hun talenten letterlijk laten ‘voelen’ op de werkvloer. Dat inspireert en geeft voldoening. Misschien is deze maand wel juist een mooie periode om te overdenken wat rijkdom voor jou persoonlijk betekent. 

Blijf gezond, fijne feestdagen en vergeet niet te genieten van de dag van vandaag!

Barry Harms
Bestuurslid BvS


Agenda

Overige datums waarop twee workshops plaatsvinden:

 • 20 maart 2022
 • 24 april 2022
 • 22 mei 2022
 • 26 juni 2022
 • 11 september 2022
 • 9 oktober 2022
 • 13 november 2022
 • 11 december 2022

Save the date!

Voor de volgende workshops hebben we al docenten: 
atlas massage, basic reanimatie, zen shiatsu en meridianenleer, critical alignment yoga/ TRE, anatomie, hoofdpijn massage, triggerpoint met MELT, guasha, digitale wereld, werkhouding. 

We zijn nu in overleg met de docenten op welke data deze workshops kunnen worden ingepland.


Terugblik workshop 12 december 2021

Afgelopen zondag verzorgde Jaana Siltasalmi de online workshop ‘2 sferen en 4 vormen van druk’.

Door Monique Moors

Deze workshop was erg fijn om te doen. Jaana legt helder uit en wisselt theorie af met oefeningen. Het is natuurlijk veel prettiger om live met elkaar op elkaars lijf te kunnen oefenen, maar de workshop was leerzaam.

De voor mij 3 belangrijk leerpunten waren:

 1. Tijdens het masseren houd je 80% van je energie en aandacht voor jezelf en 20% voor de ander. Probeer meer vanuit je hara (buik) en ook hart (gevoel) te masseren, dan voelt de aanraking afgestemd en de klant voelt vertrouwen.
 2. De 2 sferen subtiel of doortastend en de 4 vormen van druk (pompen, tot rust brengen, verspreiden of voeden) hebben mij meer bewust gemaakt van hoe je grepen op verschillende manieren kunt inzetten afhankelijk van wat je voelt dat een lichaam(sdeel) nodig heeft.
 3. Praat met je klant tijdens de massage als het gaat om het behandelen van een pijnklacht en bevraag hem/haar of je op de goede plek zit en hoe de massage voelt. Zo zoek je samen naar dat wat werkt en voorkom je dat je iets mist.

Deze workshop vind ik een aanrader! Dank je wel Jaana en Monique en Wendy voor de organisatie.

Monique Moors, bedankt voor jouw mooie bijdrage!


Rubriek op Facebook: Wat zeg jij?

Elke eerste woensdag van de maand plaatsen wij op Facebook een vraag. Een antwoord is niet goed of fout. Het doel is om met elkaar te sparren over de gestelde vraag. Misschien levert het ook mooie nieuwe inzichten op!

In de vorige nieuwsbrief hebben wij aangekondigd dat wij in november een poll gaan publiceren. De eerste poll heeft betrekking op de volgende situatie:
Door corona wordt een hele opdracht geannuleerd. Dit omdat de personeelsleden thuis werken. Het is een éénmalige opdracht. De annulering is 2 dagen van tevoren, want toen werden de maatregelen aangescherpt.
Wat doe jij? En bij een vaste opdracht?
 • Bij losse opdracht niets factureren: 14 stemmen
 • Bij losse opdracht 50% factureren: 3 stemmen
 • Bij losse opdracht alles factureren: 0 stemmen
 • Bij vaste opdracht niets factureren: 3 stemmen
 • Bij vaste opdracht 50% factureren: 1 stem
 • Bij vaste opdracht alles factureren: 0 stemmen
 • Overleggen met de opdrachtgever (toegevoegd door Bettina de Groot): 11 stemmen

Enkele dagen na deze poll plaatsten wij de volgende poll met de volgende vraag: heb jij in je algemene voorwaarden betalingsvoorwaarden opgenomen? 

 • No shows en lege plekken worden gewoon gefactureerd: 9 stemmen
 • Afhankelijk van de omstandigheden: 8 stemmen
 • 100% wordt in rekening gebracht bij annulering op de dag zelf: 7 stemmen
 • Nee, geen betalingsvoorwaarden opgenomen: 4 stemmen
 • 50% van de opdracht wordt in rekening gebracht bij annulering tussen de 48 en 24 uur: 3 stemmen
 • De hele opdracht kosteloos annuleren tot 48 uur van te voren: 2 stemmen

Heb je zelf nog een leuke vraag? Stuur dan een mail naar info@verenigingvoorstoelmasseurs.nl of stuur een persoonlijk Facebook-bericht naar Wendy.


Resultaten ledenenquête 2021

Op 25 november is de enquête gesloten voor nieuwe reacties,

Graag delen wij de samenvatting van de resultaten! De samenvatting vind je hier: https://www.verenigingvoorstoelmasseurs.nl/ledenenquete-2021/  Daarin staat ook een link naar het volledige rapport. Dit rapport is tot begin maart 2022 in te zien.

Belangrijkste resultaten:

 • de inspanningen van het bestuur worden gewaardeerd;
 • de online workshops zijn een mooie aanvulling, maar live workshops worden wel steeds meer gemist;
 • we hebben vrijwel allemaal nog steeds veel last van de corona-pandemie;
 • er is meer belangstelling om kennis op te doen over online marketing (SEO, social media).

Iedereen die de enquête heeft ingevuld: heel hartelijk bedankt!


Boekhoudtip van de maand: aftrek van opleidingskosten

Mijn naam is Edwin Ietswaard en in mijn dagelijkse leven ben ik nauw betrokken bij de massagebranche.
Dagelijks ben ik te vinden in onze massagepraktijk MyoMind Massage in Alphen aan den Rijn én daarnaast help ik met Ietswaard Support therapeuten en andere professionals in zorg/welzijn contactberoepen met hun administratie 

Vanaf 2022 verandert een aantal belastingzaken. Eén daarvan is de aftrek van de opleidingskosten. In mijn kantoor zie ik regelmatig opleidingskosten voorbij komen, die als zakelijke kosten worden afgetrokken. Helaas gaat dit niet altijd op!

Aftrekken opleidingskosten

Alleen bij een opleiding die je volgt voor je bedrijf, nieuwe ontwikkelingen of het op peil houden van je kennis, zijn de kosten aftrekbaar. Hobbymatige opleidingen of opleidingen voor (toekomstige) diensten waar je nu nog geen omzet mee maakt, mogen niet als opleidingskosten in de onderneming worden afgetrokken.

 

Extra voordelen bij aftrekken opleidingskosten

Naast de opleiding zelf, de studieboeken en de examenkosten mag je ook zakelijk:

 • BTW op de opleidingskosten aftrekken (naar ratio belastbare omzet)
 • De reistijd en studietijd noteren voor het urencriterium
 • De zakelijke kilometers aftrekken á € 0,19 per kilometer (met je prive auto)
 • De Openbaar Vervoerskosten inclusief 9% btw volledig aftrekken
 • Verblijfkosten en hotelkosten, Kosten voor eten en drinken tijdens de opleiding voor 80% aftrekken. (Boek 100% en corrigeer 20% bij de aangifte inkomstenbelasting)

Niet zakelijk aftrekbaar?

Tot en met 31-12-2021 heb je nog een vangnet door de opleiding op te voeren als Studiekosten in de aangifte inkomstenbelasting. Hierop zit weliswaar een drempel van € 250,-, waar je dus geen aftrek op hebt, maar het is beter dan niets.

Geen aftrek studiekosten meer per 1-1-2022, maar S.T.A.P.

Vanaf volgend jaar heb je niet meer dat vangnet. Per 1 januari 2022 zijn studiekosten en andere scholingsuitgaven niet meer aftrekbaar. In plaats daarvan komt de subsidieregeling STAP-budget voor werkenden en werkzoekenden.
STAP staat voor: Stimulering ArbeidsmarktPositie.

Met STAP ontvang je via het UWV een subsidie van € 1000,- (privé), waarmee je (een deel van) de opleiding kan betalen.

Voordeel of nadeel?

Voorheen kreeg je aftrek over de top van je inkomen. Tot € 68.508 is dat 37,1%. Met andere woorden: Het budget is gelijk aan een opleiding van € 2.945,-. Heb je een duurdere opleiding? Dan heb je sowieso nadeel! Goedkoper? Dan kan het aantrekkelijk zijn om pas in 2022 de opleiding te kopen én betalen. Dit is uiteraard afhankelijk van de extra voordelen bij aftrekken opleidingskosten.


In the spotlight: Monica Hoogenboom

In the spotlight: Monica Hoogenboom

Monica Hoogenboom heeft een eigen massagepraktijk en is werkzaam in de regio Haarlemmermeer.

In deze In the spotlight stelt zij zich graag even aan je voor.


Freewheelen met Oma Camper (deel 1)

Ina OosterleeIk ben Ina Oosterlee, shiatsu therapeut en stoelmasseur. Ik geef zwangerschapsyoga en cursussen, zoals de stoelmassage. Daarnaast ben ik moeder van twee en oma van vier kinderen. Door de corona crisis is mijn hele leven op zijn kop gezet. Hoe ga ik hiermee om? Graag deel ik met jullie mijn verhaal. Vandaag het eerste deel.

Plan B is de naam van mijn camper. Volgens mij is het wel duidelijk dat dit voor nu mijn bestemming is. Maar hoe kom ik dan aan ‘Oma Camper’? Heel simpel; dat is de naam die mijn kleinkinderen aan mij hebben gegeven. Zo houden ze de verschillende oma’s uit elkaar. Freewheelen spreekt ook voor zich toch: gewoon vrij de wereld in, zonder plan, zonder banden, zonder stress. 

In maart 2020 kreeg ik, net als zoveel mensen te horen, dat ik mijn werk als Shiatsu therapeut, stoelmasseur en zwangerschapsyogadocent neer moest leggen in verband met de corona problemen. De wereldwijde pandemie maakte dat er een serie van min of meer strenge maatregelen en lockdowns over ons heen kwamen.
Aanvankelijk dacht ik (net als zovelen) dat het met een paar maanden wel overgewaaid zou zijn en we ons normale leven weer zouden kunnen oppakken. Zoals iedereen weet, was dit niet het geval en blijft die pandemie (en de daaruit voortvloeiende maatregelen) maar door pruttelen. Jammer, het ging net lekker. Ik had zoveel werk dat ik eindelijk keuzes kon maken in werk en opdrachtgevers. Ik gaf cursussen stoelmassage en zwangerschapsyoga. Ik masseerde aan huis, volgde zelf een cursus lymfdrainage om mijn massage skills uit te breiden, zodat ik uiteindelijk zou kunnen leven van mijn praktijk aan huis en de stoelmassage aan jongere collegae zou kunnen overlaten. Ik had voor het eerst geen schulden meer en had wat geld opzij gezet om mijn huis op te kunnen knappen.

Ina Oosterlee - stoelmassageDe coronacrisis haalde overal een streep door. Het werk ging niet meer door en de TOZO uitkering was nu ook niet iets waarop ik kon overleven. Ik had gehoor gegeven aan de oproep om terug te gaan in de zorg, maar mijn diploma’s waren te oud en werden  niet relevant geacht. Ook de Westerse Medische Basiskennis (WMB), die ik pas had gedaan, werd niet van belang geacht. Uiteindelijk kreeg ik de tip om bij een instelling voor geestelijk gehandicapten als invaller aan de slag te gaan. Daar wilden ze mij wel hebben. Ik dacht er net zoveel te kunnen werken als ik wilde, maar dat viel tegen: het kwam neer op 4 tot 6 avonden van 4 uurtjes… per maand. Omdat mijn papieren niet meer geldig waren, werd ik als ‘helpende A’ ingeschaald. Het netto uurloon is dan zonder onregelmatigheidstoeslag iets minder dan 10 euro per uur.

Maar ach, dat werd toch van mijn TOZO ingehouden (alles wat je verdiende moest je doorgeven en wordt van je uitkering ingehouden). O ja, ook alle omzet was volgens de gemeente Alphen gelijk aan inkomen.

Toen ik oktober van dat jaar (2020) hoorde dat een buurvrouw haar flat (van hetzelfde formaat als mijn flat) had verkocht voor een hoog bedrag, dacht ik: ‘Hé, dan heb ik bijna 100.000 euro overwaarde op mijn flat’. Daardoor dacht ik een onderhandeling met mijn bank aan te kunnen gaan voor een extra hypotheek of iets dergelijks.
Twee maanden ben ik bezig geweest om een afspraak voor een dergelijk gesprek te kunnen maken. Ik werd alleen maar als een hete aardappel van de ene naar de andere instantie overgegooid. Uiteindelijk heb ik dat gesprek niet gehad. Er was niets mogelijk, zoveel had men mij wel weten duidelijk te maken. Omdat ik ook gebruik had gemaakt van de hypotheekpauze die door de overheid was voorgesteld, had mijn bank deze ‘lening’ overgezet naar een incassobureau. Die hijgde drie tot vier keer per maand in mijn nek. Hoeveel ik wel wilde betalen? Als ik meer zou aflossen, zou ik eerder van deze schuld af zijn. Maar ja, dan heb je wel inkomen nodig…

Freewheelen met Oma Camper 1Toen we begin maart 2021 weer mochten werken, belde de contactpersoon mij met de vraag of en hoeveel ik die maand zou gaan verdienen en hoeveel ik dan kon terug betalen. Aangezien mijn opdrachten stoelmassage voorlopig niet aan de orde waren en ik het moest hebben van cliënten op de mat en een paar lesjes zwangerschapsyoga, kon ik nog echt niet zeggen wat mijn omzet die maand zou zijn.

Op 8 maart had ik contact gehad met iemand, die coronapositief getest was. Ik moest 5 dagen in quarantaine tot ik opnieuw getest moest worden. Deze test was negatief en ik mocht weer aan het werk. Tot begin april, waar ik met iemand had samengewerkt in de massagecursus die ook positief getest werd. Ik moest wéér in quarantaine en testen. Helaas was toen die test positief en moest ik na deze test nog 5 dagen in quarantaine. Inmiddels was ik er helemaal klaar mee.

Ik had al zoveel in lockdowns en quarantaine gezeten dat ik niet veel meer om handen had. Mijn huis was een beetje gepimpt, zover ik het me kon veroorloven. En schoonmaken is ook een keer klaar. Nee, ik ben niet ziek geweest, helemaal niet. Hoewel, psychisch deed het me wel veel; dat is ook niet gezond.

Die overwaarde op mijn flat bleef in mijn hoofd rondspoken. Inmiddels was mijn financiële situatie zó slecht dat ik vanaf dat moment zou moeten lenen om mijn vaste lasten te kunnen betalen. Ik heb genoeg mensen om mij heen, die mij met een lening wilden helpen, maar die druk van schulden hebben wilde ik in geen geval meer voelen. Toen ik weer diegene aan de lijn kreeg van dat incassobureau, zei ik: ‘Jullie hebben gewonnen. Ik verkoop mijn flat’. In datzelfde gesprek kreeg ik direct een aanbod dat ik die overwaarde wel bij hun kon onderbrengen om te beleggen. Mijn antwoord was: ‘U denkt toch niet dat ik nog vertrouwen heb in banken. Ik neem het op, ALLES.’ Toen werd het stil aan de andere kant van de lijn.

Camper Ina OosterleeEen goede kennis van mij, die makelaar is, had ik gevraagd hoe lang het duurt voordat mijn flat verkocht zou kunnen worden. Ze zei: ‘Een week’. Dat was niet helemaal waar, maar begin mei 2021 heb ik haar die opdracht gegeven en half mei was de verkoop rond. Op 8 juli was de overdracht, voor een bedrag waar ik niet van had durven dromen! Een ander huis kopen was helaas niet aan de orde, want geen vast inkomen.
Het is wel leuk wanneer je een huis verkoopt in deze tijd, maar een nieuw huis kopen is dan echt niet aan de orde. Na aftrek van de resterende hypotheek en kosten bleef er nog wel een mooi bedrag over, waarvan ik een camper kon kopen. Die heb ik gekocht en na de overdracht van de flat kon ik de betaling doen en was mijn mobiele huisje van mij, echt van mij! Daarbij had ik ook nog een aardig bedrag over, waarmee ik even
vooruit kan. Wat een vrijheid, het kostte wel wat!

Ik kon niet verder met mijn praktijk en zwangerschapsyoga. Het afronden van de opleiding die ik volgde, ging ook helemaal niet goed, omdat ik teveel met andere dingen bezig was. Jammer! Mijn praktijk ging daarentegen eigenlijk wel steeds beter lopen.
Als ik weer terug kom en de corona is voorbij, dan kan ik het misschien weer oppakken. Maar ik kom ook al op leeftijd: ik ben 60 jaar en nog redelijk fit en gezond. Over 7 jaar zou ik AOW kunnen krijgen (als dat dan nog steeds mogelijk is). We gaan het zien, misschien kan ik rondreizend met de camper hier en daar wat werken, dat zou kunnen maken dat ik nog even door kan op deze voet.

Op gegeven moment zei iemand tegen mij: ‘Maar Ina, met een camper kom je in de winter wel in de kou te zitten, hier in Nederland’. Mijn antwoord was: ‘Tja, maar er zit een gaspedaal in dat ding, dan trap ik hem toch naar zuid Spanje?’
Diegene keek mij even vreemd aan en ik zag het kwartje vallen…

In de volgende twee nieuwsbrieven lees je hoe Ina haar plan verder vorm gaf. Als je niet kunt wachten en haar wilt volgen, dan kun je haar volgen via de besloten Facebook-groep ‘Freewheelen met Oma Camper’. Je moet je hiervoor wel eerst aanmelden. Ook kun je haar volgen in de app ‘Polarsteps’ via “Freewheelen met Oma Camper”.


Verhoging bijdrage workshops

In de rubriek ‘Wat zeg jij?’ hebben wij de leden gevraagd wat zij een workshop waard vinden. Deze input heeft het bestuur meegewogen in haar besluit.

Per 1 januari 2022 wordt de eigen bijdrage voor workshops verhoogd naar € 22,50.
De reden hiervoor is dat de kosten van een workshop in de afgelopen periode zijn gestegen. Je kunt hierbij denken aan kosten voor de zaalhuur, docenten en lunch.
Om een indicatie te geven: het organiseren van één workshop kost gemiddeld inmiddels zo’n € 800,00. 

Wij zijn momenteel bezig met de invulling van de workshops in 2022. Er staan weer veel mooie onderwerpen op het programma! Kijk snel in de agenda van deze nieuwsbrief.

 


Ingezonden bericht

Werkboek Adem & beweging, een andere kijk op ademhalen
Adem en beweging zijn actuele thema’s. In het werkboek Adem & beweging laten auteurs Diet Sijmons en Mariëlle Groenendijk je ontdekken hoe de thema’s met elkaar verbonden zijn met inspirerende, lichaamsgerichte oefeningen en praktische adviezen voor alledag. Ook is er veel te lezen over minder bekende kanten van de adem. Bij het rijkelijk geïllustreerde boek horen vijftien video’s. Diet en Mariëlle – beide ademdocent – werken volgens de grondbeginselen van De ervaarbare adem van de Duitse adempedagoog Ilse Middendorf. In deze stroming laat je de adem toe in plaats van hem te controleren. Adem & beweging is te bestellen bij de auteurs, de boekhandel of online.

Doe je lijf een plezier 
Weet je nog hoe je als jong kind huppelde, holde, zong en luidkeels schreeuwde zonder daarover na te denken? Je lijf nam het voortouw. Het wilde plezier maken of spanning kwijtraken. In het bewegen op de adem kun je die spontaniteit weer terugvinden. In Adem & beweging lees je dat er altijd een beweging of oefening is om je stemming te verbeteren en je fysiek en mentaal fitter te voelen. Het is zo eenvoudig om je lijf een plezier te doen. Intussen word je adem vrijer en ervaar je meer innerlijk evenwicht. 

Ademen, een ander perspectief
Adem & beweging stelt de ongestuurde adem centraal, ervan uitgaande dat het op den duur niet goed is voor lijf, geest en ziel om de adem te controleren en beheersen. Dit werkboek is een aanrader als je nieuwsgierig bent naar het verschijnsel adem, niet lekker in je vel zit, last hebt van fysieke klachten of gewoon graag aan lichaamswerk doet. Ook kan de ademgeoriënteerde benadering van dit boek een ander perspectief bieden aan bijvoorbeeld (stoel)yogadocenten, masseurs, sporters, musici en fysiotherapeuten. 

OVER DE AUTEURS
Diet Sijmons (1947, adempedagoog), werd dertig jaar geleden gegrepen door De ervaarbare adem. Sindsdien volgde ze verschillende opleidingen in Duitsland. Inmiddels heeft ze honderden mensen individueel en in groepsverband begeleid naar meer lichaamsbewustzijn een vrijere adem en meer fysieke en psychische veerkracht. www.adembewust-dietsijmons.nl

Co-auteur Mariëlle Groenendijk (1968, ademdocent) raakte in 2012 tijdens een meditatieretraite met haar adem in de knoop. Ze kwam als cliënt bij Diet Sijmons en volgde bij haar een intensief scholingsprogramma. Mariëlle geeft ademles in het hoger onderwijs, ondersteunt organisaties en bedrijven met het online Ademkwartiertje en zet het ademwerk in bij bewoners van een verzorgingshuis. www.ademenmetmarielle.nl

ISBN 978-94-93226-57-9, te bestellen via: www.adembewust-dietsijmons.nl / www.ademenmetmarielle.nl


Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.