Nieuwsbrief oktober 2021

Dit is de Nieuwsbrief van de Beroepsvereniging voor Stoelmasseurs van oktober 2021.

Onderwerpen in deze nieuwsbrief:

• Van het bestuur
• Agenda
• Terugblik workshops 3 oktober en 17 oktober 2021
• Rubriek Facebook: Wat zeg jij?
• Aankondiging ledenenquête 2021
• Belastingtip van de maand 
• Oproep bestuur: wil jij meedenken met het verbeteren van onze website?


Van het bestuur

Een ongeluk zit in een klein hoekje is het gezegde.

Bij mij werd afgelopen week duidelijk dat je zonder auto ook een “probleem” hebt. Het eerste wat we zeiden nadat wij gebeld werden door onze zoon dat hij een ongeluk had gehad was: ”heb je zelf iets?” Want dat is toch het allerbelangrijkste. Gelukkig had hij niets. Dus daarna vervolgden we met: ”het is maar blik, dat komt wel weer goed!” 

En inderdaad, dat komt ook goed, maar een auto heb ik wel nodig om bij mijn opdrachtgevers te komen. Nu ben ik eigenlijk niet zo van ‘de negatieve stukjes schrijven’, maar deze ongelukjes kwamen de afgelopen weken een beetje te vaak voorbij.

Ook bij andere collega’s die precies weten hoe lastig het is om een ongelukje mee te maken. En dit gaat helaas niet om alleen maar om blik, maar o.a. om een beenbreuk door het boulderen, schaaf- en blauwe plekken met fikse spierpijn door het missen van een treetje op de stations trap, een gebroken bovenarm door een te hoog hekje, en ga zo maar door…

Lieve collega’s, hopelijk knappen jullie allemaal weer snel op! Van harte beterschap namens het bestuur.

Zo viel, door dat stomme stuk blik, mijn planning opeens in het water. Maar ja, zonder planning komen we er niet.
En daarom hebben wij alvast de volgende data voor 2022 in onze agenda’s gezet:
23-1 (nieuwjaarsbijeenkomst), 20-2, 11/12-3 (vakbeurs), 20-3, 24-4, 22-5, 26-6, 11-9, 9-10, 13-11 en 11-12.
We gaan hier zo snel mogelijk mooie workshops bij zetten. En als vanouds kunnen jullie weer twee maanden van te voren een plekje voor reserveren!

Blijf gezond en hopelijk tot bij een volgende workshop.

Groetjes,

Wendy Pruimboom
Bestuurslid BvS


Agenda

 • 14 november workshop TRE en Critical Alignment Yoga

  Judy

  14 november workshop TRE en Critical Alignment Yoga Wist je dat je stress en spanning net zo makkelijk kunt ontladen, als dat je het vasthoudt? Daar gaan we in deze workshop samen onderzoek naar doen.

  14 november 10:0016:00 at NGS Bilthoven

  Twee plekjes weer vrijgekomen, inboeken maar!

 

 

 • 12 december Triggerpoints oplossen door MELT

  Ervaar zelf hoe de triggerpoints makkelijker oplosbaar worden met de MELT methode. In de middag kijken we naar klachten die jij of andere deelnemers hebben.

  12 december 10:0016:00 at NGS Bilthoven

 

 • 12 december Hoofdpijnmassage

  Wat leer je? Om hoofdpijn te kunnen bestrijden moet je eerst weten wat hoofdpijn is. Die kennis helpt je om je cliënt gericht te kunnen behandelen. Daarom wordt in de workshop Hoofdpijnmassage, net als in alle workshoppen, ruim aandacht besteed aan de theorie. Wat is hoofdpijn? Wat voor vormen zijn er? Wat betekent hoofdpijn voor iemand? Daarnaast leer je technieken om de hoofdpijn – of migraine – te behandelen.

  12 december 10:0016:00 at NGS Bilthoven

 • Sooner vakbeurs 2021 verzet naar 11 en 12 maart 2022

  2021 geannuleerd

  verplaatst naar 11 maart 2022 10:0012 maart 2022 17:00 at Expo Hoevelaken


Terugblik workshops 3 oktober en 17 oktober 2021

Workshop Guasha voor op de stoel (3 oktober 2021)

Door: Marjolein Zaal – Noordhoek

Guasha workshop 3 oktober 2021Zondag 3 oktober was een regenachtige dag, een mooie dag dus voor een workshop van de BvS. Ik had mij samen met nog tien andere deelnemers ingeschreven voor de Guasha workshop, die gegeven werd door Harris Sleegers, oprichter van Santai Gua Sha.

We begonnen met een uurtje theorie, waarin Harris zowel de oorsprong en de ontwikkeling van Gua Sha in Zuid-oost Azië en Europa, als zijn eigen ontwikkeling tot GuaSha-therapeut en -opleider uiteenzette.
Gua Shua is een schraaptechniek die zijn oorsprong vind in de volksgeneeskunde. Via verschillende wegen is de techniek geprofessionaliseerd en naar het Westen gekomen. Ik maakte er zelf zo’n twintig jaar geleden al eens kennis mee via een lesdag van Arya Nielsen op de acupunctuuropleiding die ik toen volgde.
Echter, ik deed er weinig mee en het verdween naar de achtergrond.

Na de theorie volgde natuurlijk de praktijk. We kregen ieder een jade-steen om tijdens de workshop mee te werken, en startten met het ervaren van het effect over kleding heen op ons eigen lichaam. Daarna zetten we de stoelen klaar en vormden we tweetallen en een drietal om op elkaar te kunnen oefenen.

Op de blote huid wordt Gua Sha gegeven met een olie als tussenstof tussen huid en jadesteen. De speciale Gua Sha olie is er in een witte en een rode variant, waarbij de rode variant een aparte geur heeft waar niet iedereen van houdt of waar je misschien ook gewoon aan moet wennen.
We kregen een introductie in de techniek en pasten die toe op het gebied tussen en over de schouderbladen, het trapeziusgebied, en de nek.
Bij sommige deelnemers trad veel sneller de duidelijke “Sha” op dan bij andere deelnemers. “Sha” is het woord voor de kenmerkende verkleuring van de huid ten gevolge van het schrapen, die kan verlopen van rose-rood tot blauw-paars-zwart. Tot slot bespraken en oefenden we een behandeling van het hoofd.

Na afloop konden deelnemers die dat wilden materialen kopen, waaronder diverse jadesteen-schrapers, maar ook basalt- of hoorn-schrapers en de Gua Sha olieën.

Ik vond het een leuke en interessante dag, een voor mij hernieuwde kennismaking met deze bijzondere techniek. In de pauze, waarin we genoten van de als vanouds prima verzorgde lunch door Wendy en Monique, sprak ik diverse oude en nieuwe collega’s. Altijd mooi dat bijspijkeren van kennis en techniek zo samengaat met netwerken en bijpraten.

Workshop De digitale wereld (3 oktober 2021)

Dit keer geen tekstuele terugblik, maar een foto die eigenlijk alles zegt. Baloo heeft heel goed opgelet en komt binnenkort met zijn eigen LinkedIn pagina 🙂 

Mocht je deze workshop nu gemist hebben en toch alles willen weten over de wondere wereld van LinkedIn, of samen met een aantal beroepsgenoten een frisse blik krijgen op je eigen website?

Niet getreurd, want Ginger Lebbink en Martin Velthuizen komen in het nieuwe jaar graag nog eens terug om vol enthousiasme te vertellen over hoe jij zichtbaar wordt én blijft in deze snelle digitale wereld. Mis het niet!

 

 


Workshop Bamboe massage op de massagestoel (17 oktober 2021)

Door: Marja van Dalen

Workshop bamboemassage 17 oktober 2021Al geruime tijd heb ik uitgekeken naar deze workshop! Wat een ontzettend leuke aanvulling op de stoelmassage, die ik normaliter geef. Ik was dus heel erg benieuwd wat deze dag zou brengen. Samen met een vriendin togen we vanuit Assen naar Bilthoven. Toch nog een uur of twee rijden. Maar ik kan alleen maar zeggen dat het de moeite waard was. Bij aankomst bleek dat degene die ons zou binnenlaten “eventjes” was vergeten dat er een groep stond te wachten. Een telefoontje, en het was opgelost.

Het voelde vanaf het begin al heel vertrouwd aan. Met 14 dames hadden we eerst een gezellig koffiekwartier om elkaar een beetje te leren kennen. Wat een leuke groep!

We begonnen in de gebruikelijke kring waarin Christina, onze cursusleidster, uitleg gaf en opvolgend hadden we een voorstelronde. We kregen allemaal een bamboestok uitgereikt, die we zo mee naar huis mogen nemen. Waarvoor mijn dank. Iedereen zag de bamboemassage als een zeer mooie aanvulling op de gewone massage. Altijd mooi om verschillende mensen, met verschillende achtergronden en doelen tegen te komen. Voor mijzelf ook weer een moment om stil te staan bij waarom ik heb gekozen voor het massagevak.

De eerste helft van de cursusdag besteedden we aan het gebruik van de bamboestok. Wat voelt dat geweldig zeg! Het commentaar dat er bij werd geleverd door Christina – over het hoe en waarom – maakte nog eens te meer duidelijk hoe belangrijk en gezond een massage is voor een mens. We begonnen met de benen. Daarbij zit je op de stoel met de borststeun in de rug.

Na de heerlijke lunch besteedden we aandacht aan de schouders en de rug. Echt heerlijk zo’n bamboemassage! Een absolute verrijking. Bij deze dank aan de fijne begeleiding van Christina. Ik ga de bamboestok bij mijn massages inzetten, en heb besloten ook de aanvullende cursus bamboemassage te gaan volgen.
Dus beroepsvereniging, onze hartelijke dank!

Bedankt voor jullie leuke terugblikken Marjolein, Baloo en Marja!

Foto’s workshops
Alle foto’s van de workshops op 3 oktober 2021 zijn te bekijken via deze link.
De foto’s van de workshop op 17 oktober 2021 zijn via deze link te bekijken.


Rubriek op Facebook: Wat zeg jij?

Rubriek FB: Wat zeg jij (oktober 2021)Elke eerste woensdag van de maand plaatsen wij op Facebook een vraag. Een antwoord is niet goed of fout. Het doel is om met elkaar te sparren over de gestelde vraag. Misschien levert het ook mooie nieuwe inzichten op!

Deze maand was de vraag:
In een workshop werd eens verteld dat je eerlijk werk moet leveren; dan is het altijd goed. Maar wat is nu eerlijk werk? Dat was volgens haar dat de balans tussen wat je geeft en wat je ervoor terug krijgt gelijk moet zijn. Nu zijn wij als bestuur erg benieuwd naar wat voor jullie de workshops die wij aanbieden waard zijn? Dit omdat alle kosten stijgen en het aantal lidmaatschappen op dit moment niet toe neemt.

De keuzes zijn:
1: € 10 – € 15
2: € 15 – € 20
3: € 20 – € 25
4: anders

Er reageerden 19 leden. De meeste leden kozen voor optie 3.

Een greep uit de reacties:

Ans van der Laan:  “Ik vind de workshops zo waardevol dat het voor mij best optie nr 3 mag zijn. Voor een cursusdag bij de meeste opleiders mag je veel meer betalen. Bovendien is het enorm leuk om je collega’s te ontmoeten. Gezamenlijke lunch is vaak ook een beetje netwerken. Vandaar optie 3. 🙏

Henk de Wit: “Minimum van 10 of 15 euro en verder ook de optie eigen bedrag keuze ter waardering en naar draagkracht. En de lunch kun je ook zelf meebrengen.”

Heb je zelf nog een leuke vraag? Stuur dan een mail naar info@verenigingvoorstoelmasseurs.nl of stuur een persoonlijk Facebook-bericht naar Wendy.


Ledenenquête 2021

Het is weer tijd voor de jaarlijkse enquête van de Beroepsvereniging voor Stoelmasseurs (BvS).
In de eerste week van november kunnen jullie de link naar de enquête dus in de mail verwachten! 

Middels een aantal vragen over diverse onderwerpen help je het bestuur enorm om de doelstelling van de BvS verder te realiseren. De resultaten van de enquête worden in december gepubliceerd op de website van de BvS.

Jouw antwoorden zijn voor ons van groot belang voor de plannen voor volgend jaar. Doe je weer mee? Wij stellen je medewerking enorm op prijs, alvast bedankt!


Belastingtip van de maand: investeringsaftrek

Mijn naam is Edwin Ietswaard en in mijn dagelijkse leven ben ik nauw betrokken bij de massagebranche.
Dagelijks ben ik te vinden in onze massagepraktijk MyoMind Massage in Alphen aan den Rijn én daarnaast help ik met Ietswaard Support therapeuten en andere professionals in zorg/welzijn contactberoepen met hun administratie 

Belastingtip oktober 2021Het is alweer het 4e kwartaal van 2021. Wellicht heb je afgelopen maanden al bedrijfsmiddelen gekocht boven de € 450,- (excl. btw). Bedrijfsmiddelen zijn goederen die je in de onderneming voor langer dan 1 jaar gebruikt, zoals je massagestoel.

Dit kwartaal is het moment om na te gaan of je dit jaar nog investeringen gaat kopen of dat je toch wacht op volgend jaar. Daar zitten meerdere redenen achter: één daarvan is het fiscale voordeel van de KIA – Kleine investeringsaftrek.

Belastingvoordeel

Wanneer je in één kalenderjaar € 2401,- of meer aan investeringen doet, dan heb je een extra belastingvoordeel bij de aangifte inkomstenbelasting. Dit voordeel loopt op tot 28% van het investeringsbedrag. Met andere woorden: over € 2401,- hoef je over (2401*28%=) € 672,- geen inkomstenbelasting te betalen. Dat levert je netto bij een inkomen tot € 68.508,- een opbrengst van € 250,-! Toch lekker meegenomen.

Cashflow

Voordat je definitief je keuze maakt of je nog investeringen doet om aan de € 2401,- te komen, is het zeer raadzaam naar je ‘werkkapitaal’ te kijken. Dit is niet je banksaldo, maar het werkkapitaal laat zien hoeveel geld je op dit moment te besteden hebt. Het bestaat uit je huidige banksaldo, plus de bedragen die je op korte termijn gaat ontvangen (bijv. verkoopfacturen) minus de bedragen die je op korte termijn moet betalen (bijv. inkoopfacturen en af te dragen btw). Het bedrag wordt berekend met “Vlottende activa” minus “Kort vreemd vermogen” van de balans. 
Raadpleeg altijd je boekhouder/ adviseur voordat je grote investeringen doet!


Oproep van het bestuur: wil jij meedenken met het verbeteren van onze website?

In de inspiratiesessie van afgelopen 3 oktober hebben Martin Velthuizen en de deelnemers van deze sessie een aantal websites onder de loep genomen en positief opbouwende feedback hierop gegeven. Wat valt op, in positieve of, soms ook, in negatieve zin? De reacties geven vaak zeer verrassende inzichten!

Vanuit deze insteek wil het bestuur graag om tafel met een aantal leden om de website van de BvS eens stevig onder de loep te nemen. Wij staan open voor verbeterideeën en suggesties van onze leden!

Wil jij graag – in een (Zoom)sessie van maximaal twee uur – meedenken met het verbeteren van onze website? Meld je dan aan via info@verenigingvoorstoelmasseurs.nl 

 

 


Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.