Huidige regeling

Tot 1 januari 2020 gelden voor de Kleine OndernemersRegeling (KOR) de volgende regels:

 • is de af te dragen btw (het totaal van de btw-bedragen op je uitgaande facturen minus de btw van de gemaakte kosten) minder dan € 1.345? Dan hoef je die btw niet af te dragen;
 • je kunt zelfs een ontheffing krijgen zodat je geen btw-administratie meer hoeft bij te houden, maar dan mag je ook geen btw meer in rekening brengen!
 • ligt het bedrag aan af te dragen btw tussen € 1.345 en € 1.883? Dan mag je een deel van dat bedrag houden.

Nieuwe regeling

Vanaf 1 januari 2020 verandert de KOR. Die kijkt niet naar het btw-bedrag, maar naar je omzet. Is je omzet per kalenderjaar minder dan € 20.000? Dan kun je misschien meedoen met de nieuwe KOR. Als je omzet méér is dan 20.000 euro dan kom je er sowieso niet voor in aanmerking (en verandert er voor jou waarschijnlijk niks).

Als je meedoet bereken je geen btw meer aan je klanten. Je draagt ook geen btw af aan de Belastingdienst. Daar staat tegenover dat je de btw over zakelijke kosten en investeringen niet kunt aftrekken. Je moet voor jezelf uitrekenen of het zinvol is om je aan te melden voor de KOR. Hierbij een beetje hulp:

Btw afdragen

De btw die je vermeldt op je facturen moet je afdragen aan de Belastingdienst. Als je deelneemt aan de KOR mag je geen btw meer in rekening brengen: je facturen zouden dus lager moeten worden.

Voor je zakelijke klanten maakt het geen verschil, want die verrekenen de btw die jij in rekening brengt met de btw die ze zelf moeten afdragen. Je bedragen exclusief btw blijven in principe hetzelfde (tenzij je je tarieven wijzigt uiteraard). 

Voor je particuliere klanten maakt het wél verschil want je factuur is opeens een stuk lager! Tenzij je natuurlijk je tarieven hetzelfde houdt, en het voordeel van de btw in eigen zak steekt. Dit zijn dan extra inkomsten waarover je natuurlijk wel inkomstenbelasting betaalt.

Btw aftrekken

Btw over zakelijke kosten mag je aftrekken van het bedrag dat je moet afdragen. Dat is wat je invult bij vraag 5b op je btw-aangifte. Als je deelneemt aan de nieuwe KOR mag dat niet meer, dus je kosten stijgen. Hoeveel dat is? Om een indruk te krijgen: kijk naar je laatste 4 aangiftes en tel de bedragen van 5b bij elkaar op.

Dus: deelnemen aan de nieuwe KOR of niet?

Kijk nog eens goed naar je laatste 4 btw-aangiftes, en maak de sommetjes. Denk er aan dat je aanmelding voor de nieuwe KOR geldt voor minstens 3 jaar: je kunt niet tussentijds stoppen, tenzij je omzet in een kalenderjaar hoger is dan 20.000 euro.

Aanmelden

Als je gebruik wilt maken van de nieuwe KOR moet je aanmelding hiervoor uiterlijk 20 november 2019 bij de Belastingdienst binnen zijn. Zie het formulier op de website van de Belastingdienst.

6 Responses to Dossier: Kleine OndernemersRegeling
 1. De nieuwe regeling is mijns inziens zeer ongunstig wanneer je voornamelijk aan bedrijven factureert. Bij de oude regeling wanneer je onder de KOR valt mag je de BTW zelf behouden. Bij de nieuwe regeling kun je kiezen.
  1: je betaalt de overgebleven BTW (na aftrek van kosten/investeringen) toch aan de belastingdienst
  2: je kiest voor het nieuwe model. Je ontvangt geen BTW meer van bedrijven en je mag de BTW van kosten niet meer aftrekken. Dubbel ongunstig dus!

  Het enige voordeel is dat je er voor kunt kiezen om geen BTW meer te rekenen en af te dragen. Maar om voor die paar minuten BTW aangifte per kwartaal nu maximaal 1345 euro mis te lopen vind ik ook nogal fors.

  Dus tenzij ik het niet goed snap, is het in mijn situatie zeer ongunstig omdat ik bijna 21% inkomsten mis loop die ik nu wel heb omdat ik de BTW zelf mag behouden.

  • Je ziet het goed: de nieuwe regeling is ongunstig voor de ondernemers die op dit moment financieel voordeel hebben van de KOR en voornamelijk zakelijke klanten hebben. Ik denk zelfs dat het ook juist de bedoeling is van de nieuwe regeling om voor de Belastingdienst meer geld in het laatje te brengen. Het enige voordeel dat overblijft is dat je geen aangifte meer hoeft te doen, maar, zoals je zelf al aangeeft, zoveel moeite was dat nou ook weer niet.

   Aan je particuliere klanten zou je hetzelfde bedrag kunnen blijven rekenen. De verkapte btw mag je dan in je zak houden, maar je mag geen voorbelasting meer aftrekken. Ook dat is dus ongunstiger. Hoeveel dat nou echt scheelt hangt erg af van je business: als stoelmasseur heb je niet veel inkoop-kosten.

 2. je mag meedoen toch maar als je dat niet doet en mijn btw bedrag is onder 1345 dan kan ik dat toch gewoon weer terugvorderen ook in 2020 of zie ik dat verkeerd ? want als ik niet meedoet dan kan ik b.v. aan het eind van het jaar een investering doen die dan het btw bedrag lager houdt dan 1345 en krijg ik de 1345 btw terug…met de nieuwe regeling als je daaraan meedoet dan kan je dus niet creatief boekhouden op na houden ?? of…??

 3. volgens mij geeft deze nieuwe regeling weinig voordelen als je je btw afgifte onder € 1345 houdt want je krijgt het so wie so toch allemaal terug..of heb ik het mis ?


[top]

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.