Huidige regeling

Tot 1 januari 2020 gelden voor de Kleine OndernemersRegeling (KOR) de volgende regels:

 • is de af te dragen btw (het totaal van de btw-bedragen op je uitgaande facturen minus de btw van de gemaakte kosten) minder dan € 1.345? Dan hoef je die btw niet af te dragen;
 • je kunt zelfs een ontheffing krijgen zodat je geen btw-administratie meer hoeft bij te houden, maar dan mag je ook geen btw meer in rekening brengen!
 • ligt het bedrag aan af te dragen btw tussen € 1.345 en € 1.883? Dan mag je een deel van dat bedrag houden.

Nieuwe regeling

Vanaf 1 januari 2020 verandert de KOR. Die kijkt niet naar het btw-bedrag, maar naar je omzet. Is je omzet per kalenderjaar minder dan € 20.000? Dan kun je misschien meedoen met de nieuwe KOR. Als je omzet méér is dan 20.000 euro dan kom je er sowieso niet voor in aanmerking (en verandert er voor jou waarschijnlijk niks).

Als je meedoet bereken je geen btw meer aan je klanten. Je draagt ook geen btw af aan de Belastingdienst. Daar staat tegenover dat je de btw over zakelijke kosten en investeringen niet kunt aftrekken. Je moet voor jezelf uitrekenen of het zinvol is om je aan te melden voor de KOR. Hierbij een beetje hulp:

Btw afdragen

De btw die je vermeldt op je facturen moet je afdragen aan de Belastingdienst. Als je deelneemt aan de KOR mag je geen btw meer in rekening brengen: je facturen zouden dus lager moeten worden.

Voor je zakelijke klanten maakt het geen verschil, want die verrekenen de btw die jij in rekening brengt met de btw die ze zelf moeten afdragen. Je bedragen exclusief btw blijven in principe hetzelfde (tenzij je je tarieven wijzigt uiteraard). 

Voor je particuliere klanten maakt het wél verschil want je factuur is opeens een stuk lager! Tenzij je natuurlijk je tarieven hetzelfde houdt, en het voordeel van de btw in eigen zak steekt. Dit zijn dan extra inkomsten waarover je natuurlijk wel inkomstenbelasting betaalt.

Btw aftrekken

Btw over zakelijke kosten mag je aftrekken van het bedrag dat je moet afdragen. Dat is wat je invult bij vraag 5b op je btw-aangifte. Als je deelneemt aan de nieuwe KOR mag dat niet meer, dus je kosten stijgen. Hoeveel dat is? Om een indruk te krijgen: kijk naar je laatste 4 aangiftes en tel de bedragen van 5b bij elkaar op.

Dus: deelnemen aan de nieuwe KOR of niet?

Kijk nog eens goed naar je laatste 4 btw-aangiftes, en maak de sommetjes. Denk er aan dat je aanmelding voor de nieuwe KOR geldt voor minstens 3 jaar: je kunt niet tussentijds stoppen, tenzij je omzet in een kalenderjaar hoger is dan 20.000 euro.

Aanmelden

Als je gebruik wilt maken van de nieuwe KOR moet je aanmelding hiervoor uiterlijk 20 november 2019 bij de Belastingdienst binnen zijn. Zie het formulier op de website van de Belastingdienst.

7 Responses to Dossier: Kleine OndernemersRegeling
 1. Comment *
  Mijn Boekhouder Daphne Lie gaf het volgende aan:

  Is de kleineondernemersregeling (KOR) interessant voor jou?
  Ondernemen is nooit saai, want er zijn altijd veranderingen. De ene keer maak je zelf de keuze om iets te veranderen, de andere keer worden de regels door de overheid gewijzigd. Dit artikel gaat over de KOR zoals de regeling vanaf 1 januari 2020 toegepast wordt.

  Wil je gebruik maken van de nieuwe KOR dan moet je dit zelf aangeven bij de Belastingdienst. Om een goede beslissing hierover te kunnen nemen, is het belangrijk om te weten wat de regeling inhoudt. Ik heb daarom de feiten voor je op een rijtje gezet en ik geef een duidelijk praktijkvoorbeeld. Let op: de nieuwe KOR-regeling is voor bijna niemand gunstig.

  Voor wie: eenmanszaak, v.o.f., bv, nv, stichtingen en verenigingen Voorwaarde: maximaal € 20.000 jaaromzet Keuze: deelname is niet verplicht, je moet een verzoek indienen Duur: 3 jaar bij goedkeuring van het verzoek Gevolg: vrijgesteld van btw

  Wat houdt vrijgesteld van btw in?
  Op verkoopfacturen wordt geen btw in rekening gebracht en je hoeft geen btw af te dragen. Daar staat tegenover dat je de btw (voorbelasting) die in rekening is gebracht op de inkoopfacturen niet kan terugvragen. Hét grote voordeel wat de belastingdienst hiermee wil geven, is dat je geen btw-aangifte hoeft te doen en een verlaging van de administratieve lasten.

  Maar let op:
  Er blijft een beperkte administratieplicht, omdat je toch moet berekenen en verantwoorden wat je in een jaar hebt verdiend en waarover inkomstenbelasting verschuldigd is.
  Bij inkopen uit het buitenland, waarbij geen btw op de factuur staat vermeld én de btw is verlegd naar jou, dien je toch een btw-aangifte te doen. En je moet de btw alsnog betalen. Voorbeelden hiervan zijn Facebook- en Google-facturen. Het is al bekend dat de Belastingdienst hierop gaat controleren. Voorbeeld btw verlegd: Stel je hebt voor € 100 aan Facebook advertenties gekocht. Op de factuur staat geen btw-bedrag. Je vult dan in de btw-aangifte bij rubriek 4b te betalen btw € 21. Doe je niet mee aan de KOR dan mag je de btw van je kosten aftrekken via de voorbelasting (rubriek 5b in de btw-aangifte) en betaal je de btw niet. Doe je mee aan de KOR dan moet je het btw-bedrag van € 21 betalen omdat je de btw op je kosten niet meer mag aftrekken.
  Wat gebeurt er bij overschrijding van de € 20.000 omzetgrens?
  Vanaf de omzetgrens overschrijdende transactie is de btw-plicht weer van toepassing. Via het afmeldformulier dien je de belastingdienst hiervan op de hoogte te stellen. Ook de ontheffing van administratieve verplichtingen komt dan te vervallen.

  Oké, dit waren de feiten, nu de praktijk. Een voorbeeld: Stel je verleent diensten aan andere ondernemers.

  Btw-plichtige ondernemer die geen gebruik maakt van de KOR Verkoopfactuur € 100 + 21% btw = € 121,00 Inkoopfactuur € 10 + 21% btw = € 12,10 Resultaat € 100 – € 10 = € 90 Btw-afdracht € 21 – € 2,10 = € 18,90

  Op de verkoopfactuur vermeerder je je tarief met de btw en de btw van je kosten trek je af in de btw-aangifte. De btw heeft geen invloed op je resultaat.

  Gebruikmaking van de KOR na goedkeuring van de Belastingdienst Verkoopfactuur € 100 Inkoopfactuur € 10 + 21% btw = € 12,10 (de btw is niet aftrekbaar) Resultaat € 100 – € 12,10 = € 87,90

  Val je onder de KOR dan mag je geen btw op de factuur vermelden én je mag de btw van je kosten niet meer aftrekken. Nu gaat de btw wel invloed hebben op je resultaat. Jouw zakelijke klant zal nu niet akkoord gaan met een verkoopfactuur van € 121, want je mag geen btw vermelden en wat betekent dat je klant geen btw van jouw factuur kan aftrekken. Dat zou dus een prijsverhoging van 21% inhouden.

  Heb je bijna alleen zakelijk klanten? Dan is de regeling financieel niet gunstig voor je. Je kan je prijzen wellicht iets verhogen, maar zelden met 21% en je kan de btw van je kosten niet meer aftrekken.

  Het tijdsvoordeel dat je hebt als je de btw-aangifte niet meer ieder kwartaal hoeft te doen, is beperkt. Zeker wanneer je gebruik maakt van een online boekhoudprogramma, zoals Moneybird is de btw-aangifte ieder kwartaal geen enkele moeite. En uiteindelijk heb je toch een administratie bij te houden om je resultaat voor de aangifte inkomstenbelasting te kunnen bepalen.

  Alleen klanten die de btw niet kunnen aftrekken, meestal particulieren, zullen geen bezwaar maken dat er geen btw op de factuur vermeld staat. In dat geval kan een ondernemer wel de oude factuurbedragen aanhouden en het btw-voordeel voor zichzelf behouden. Ondernemers waar dit van toepassing kan zijn: pedicures, schoonheidsspecialistes, kindercoaches met een omzet tot € 20.000.

  Conclusie: de KOR-regeling is voor de grootste groep ondernemers financieel onvoordelig.

 2. De nieuwe regeling is mijns inziens zeer ongunstig wanneer je voornamelijk aan bedrijven factureert. Bij de oude regeling wanneer je onder de KOR valt mag je de BTW zelf behouden. Bij de nieuwe regeling kun je kiezen.
  1: je betaalt de overgebleven BTW (na aftrek van kosten/investeringen) toch aan de belastingdienst
  2: je kiest voor het nieuwe model. Je ontvangt geen BTW meer van bedrijven en je mag de BTW van kosten niet meer aftrekken. Dubbel ongunstig dus!

  Het enige voordeel is dat je er voor kunt kiezen om geen BTW meer te rekenen en af te dragen. Maar om voor die paar minuten BTW aangifte per kwartaal nu maximaal 1345 euro mis te lopen vind ik ook nogal fors.

  Dus tenzij ik het niet goed snap, is het in mijn situatie zeer ongunstig omdat ik bijna 21% inkomsten mis loop die ik nu wel heb omdat ik de BTW zelf mag behouden.

  • Je ziet het goed: de nieuwe regeling is ongunstig voor de ondernemers die op dit moment financieel voordeel hebben van de KOR en voornamelijk zakelijke klanten hebben. Ik denk zelfs dat het ook juist de bedoeling is van de nieuwe regeling om voor de Belastingdienst meer geld in het laatje te brengen. Het enige voordeel dat overblijft is dat je geen aangifte meer hoeft te doen, maar, zoals je zelf al aangeeft, zoveel moeite was dat nou ook weer niet.

   Aan je particuliere klanten zou je hetzelfde bedrag kunnen blijven rekenen. De verkapte btw mag je dan in je zak houden, maar je mag geen voorbelasting meer aftrekken. Ook dat is dus ongunstiger. Hoeveel dat nou echt scheelt hangt erg af van je business: als stoelmasseur heb je niet veel inkoop-kosten.

 3. je mag meedoen toch maar als je dat niet doet en mijn btw bedrag is onder 1345 dan kan ik dat toch gewoon weer terugvorderen ook in 2020 of zie ik dat verkeerd ? want als ik niet meedoet dan kan ik b.v. aan het eind van het jaar een investering doen die dan het btw bedrag lager houdt dan 1345 en krijg ik de 1345 btw terug…met de nieuwe regeling als je daaraan meedoet dan kan je dus niet creatief boekhouden op na houden ?? of…??

 4. volgens mij geeft deze nieuwe regeling weinig voordelen als je je btw afgifte onder € 1345 houdt want je krijgt het so wie so toch allemaal terug..of heb ik het mis ?


[top]

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.