Verslag Thai massage voor stoelmasseurs, werken in verbinding vanuit TaiJi principes 14 april

Deze workshop Thai massage voor stoelmasseurs is vanuit Taiji principes en helpt meer inzicht te krijgen over werken en werkhouding tijdens een stoelmassage. Door middel van (partner) oefeningen uit Taiji principes leer je voelen hoe je lichter en toch krachtig en zacht kan werken.

Dat als introductie en aangevuld met onderstaande opmerking van Howdy Tio was voor mij aanleiding me in te schrijven.

We gaan kijken hoe je je lichaam efficiënt kunt gebruiken door bewust Zijn wat ik Awareness in Motion noem, zo schrijft Howdy Tio.

Enthousiast en benieuwd naar wat deze workshop zou brengen ben ik op weg gegaan. In Bilthoven was de locatie eenvoudig te vinden. Een beetje ‘hannessen’ met de stoelmassagestoel naar de 2e verdieping maar ach, we zijn als stoelmasseur wel wat gewend…

In de kennismakingsronde gaf een groot deel van de aanwezige masseurs aan dat ze tijdens deze trainingsdag wilden leren / weten hoe ze beter bij zichzelf konden blijven. Het programma beloofde, wat mij betreft, een mooie aanvulling en daarnaast is het altijd fijn en goed aandacht voor je eigen lijf en geest te hebben.

De ochtend was vooral gericht op waar je, als masseur, bent en waar je staat. Hoe ‘zit je in je lijf’, ben je geaard. Howdy heeft ons een aantal taiji oefeningen laten ervaren die laten voelen dat je goed en stevig op de aarde staat. Met name het werken vanuit de benen zorgt ervoor dat je vanuit een goede basis werkt. Voor mij regelmatig weer zo’n ‘o ja’- moment, van oorsprong ben ik opgeleid als Thais massagetherapeut.

Voor Howdy zijn de principes van Thaise massage belangrijker dan techniek. Hij heeft zijn kennis bij verschillende leraren en teachers, in binnen- en buitenland, opgedaan en heeft de kennis vervolgens getoetst en getest. Op een gegeven moment heeft hij ervoor gekozen de boeken en routines los te laten en terug te gaan naar de basis: voelen, een lichaam reageert op aanraking en contact. Als je als masseur (of mens) op een juiste manier aanraakt en contact maakt geeft dat een opening.

Ik vond het heel herkenbaar en mooi dat er juist aandacht is geweest voor deze Thaise massage principes. Ook hier deed ik weer inspiratie op voor mijn massagewerk, niet alleen voor stoelmassage maar ook voor mijn andere massagevormen. Het gaat uiteindelijk om aandacht, contact maken, in verbinding komen.

’s Middags kwam de stoel er wel aan te pas en werden onze lichamen in allerlei bochten gedraaid en gestrekt. Aandacht was er voor; het op een veilige manier toe kunnen passen van strekkingen. Hierbij kwam de in de ochtend opgedane kennis goed van pas. Hoe beter geaard je bent, des te steviger sta je en des te gemakkelijker een strekking toe te passen is.

Veiligheid bieden heeft onder andere te maken met hoe veilig voel je je zelf. Ook dat is een aspect wat overgebracht wordt tijdens een massage. Als je weet wat je doet geeft dat automatisch een veilig gevoel bij de persoon die gemasseerd wordt. En dat helpt weer bij het verkrijgen van een ontspannen gevoel. Een mooie cirkel die duidelijk bij jezelf begint.

Mooi hoe Howdy principes vanuit Thaise massage, Taiji en martial arts heeft geïntegreerd in zijn leven en zijn kennis, visie en ervaring wil delen met anderen. Vorm, functie en principes komen voor techniek. Howdy legt uit wat het principe van een beweging is waarom bewegingen op een bepaalde manier worden gedaan. Hoe je daarop in kunt spelen met strekkingen om vastzittende delen aan te raken en tot ontspanning te brengen. Daarbij is voelen een zeer belangrijke eigenschap. Howdy laat zich leiden door wat een lichaam hem vertelt. Het is dan een logische stap dat stilstaan bij wat je daadwerkelijk voelt onderdeel uitmaakte van deze dag.

Al met al een mooie dag waarbij behoorlijk wat stof aan de orde is gekomen. Een bijzondere dag die voor mij als zeer welkom is ervaren. Verdieping en een uitbreiding in (stoel)massage door het toepassen van principes.

En natuurlijk altijd leuk om mede collega’s opnieuw te ontmoeten en bij te praten. Een mooie dag die zeer zeker een aanrader is voor anderen als zij de kans hebben een workshop met Howdy te volgen. De locatie van Esoterra vond ik prettig, goed bereikbaar en centraal gelegen. Tot slot weer dank aan Wendy en Monique dank voor het organiseren.

Verslag door: Astrid van der Does – YourInnergy