Dit is de Nieuwsbrief van de Beroepsvereniging voor Stoelmasseurs van februari 2020.

Onderwerpen in deze nieuwsbrief:

• Agenda
• Verslag reanimatie
• Massage- en Complementairvakbeurs
• Aankomende workshops
• In the spotlight: Barry Harms


Agenda voor de komende maanden

De BvS organiseert diverse bijeenkomsten waar zowel leden als niet-leden van harte welkom zijn. Onze agenda voor de bijeenkomsten van de komende maanden ziet er als volgt uit. Kijk voor meer informatie ook op onze website, Facebook-pagina en updates van LinkedIn.

Datum/Tijd Evenement
29/02/2020
10:00 – 13:00
Uitwisselochtend Ede 29 februari 2020
Ans van der Laan, ede
13 en 14/03/2020
10:00 – 17:00
Massage- ComplementairVakbeurs 13 en 14 maart 2020
Euretco, Hoevelaken
14/03/2020
11:30 – 13:30
Algemene ledenvergadering 14 maart 2020
Euretco, Hoevelaken
22/03/2020
10:00 – 16:15
workshop Online Marketing en uitwisselen stoelmassage zondag 22 maart
Esoterra, Bilthoven
22/03/2020
10:00 – 16:15
workshop Qigong, Een diepe kijk in de ziel van Thai massage en uitwisselen stoelmassage zondag 22 maart
Esoterra, Bilthoven
29/03/2020
09:45 – 16:00
verdiepingsworkshop tinnitus en stoelmassage zondag 29 maart
Esoterra, Bilthoven
19/04/2020
09:45 – 16:00
workshop beter ademen zondag 19 april
Esoterra, Bilthoven

Let op: aanmelding opent normaal gesproken 2 maanden voor de bijeenkomst. Is een workshop al vol? Schrijf je dan in voor de reservelijst! Aanmeldingen van de reservelijst krijgen de volgende keer dat deze workshop georganiseerd wordt als eerste de gelegenheid om een ticket te kopen. Daarna vervalt de reservelijst en gaat de aanmelding open voor iedereen.


Verslag workshop reanimatie

9 februari, de dag van de eerste storm van 2020. De storm die er de reden van is dat de twee groepen van de basic reanimatie workshop zijn samengevoegd voor een ochtend les in reanimatie, verzorgd door Peter Overdevest. Voor mij de eerste kennismaking met reanimatie, dat net als EHBO eigenlijk al heel lang op een soort bucketlist staat.

We worden ontvangen bij Esoterra in Bilthoven met koffie, thee en diverse koeken. Peter heeft intussen Annie, de reanimatiepop, op de grond geïnstalleerd. We starten met een filmpje van een reanimatie tijdens een voetbalwedstrijd in de Amsterdam Arena. Het filmpje laat zien wat er tijdens de reanimatie gebeurt, door hulpverleners en mensen uit het publiek. De door de AED geregistreerde hartslag en het omgevingsgeluid is zichtbaar onder het beeld van de bewakingscamera. Vreemd om te zien dat supporters even verderop in het vak gewoon doorgaan met aanmoedigen van hun club, terwijl er iets lager in het vak iemand gereanimeerd wordt.

Peter daagt ons uit om te benoemen wat je allemaal moet doen bij een reanimatie. Wat doe je bijvoorbeeld met het kunstgebit van iemand? Gewoon laten zitten dus, tenzij het de luchtweg blokkeert. En moet je altijd mond-op-mond beademing toepassen? Bijvoorbeeld als iemand dronken is of net heeft overgegeven? Nee, alleen borstcompressie is ook al goed. Als je maar iets doet. En hoe weet je eigenlijk of iemands hart nog wel klopt? We zijn geneigd om de hartslag te controleren, maar het is genoeg om de ademhaling te checken. Als iemand niet ademt, of je twijfelt over de ademhaling begin gewoon altijd met reanimeren.

Wat zijn nu eigenlijk de stappen bij een reanimatie?

  1. Zorg voor je eigen veiligheid en die van de patiënt
  2. “Aanroepen”. Probeer een reactie van de patiënt te krijgen door luid iets van hallo bij zijn oor te roepen. Licht schudden mag.
  3. Ademhaling controleren door het hoofd achterover te kantelen. Kijk, luister en voel of je ademhaling kunt constateren.

Indien je geen of een zeer onregelmatige ademhaling constateert:

  1. Liefst een AED ophalen als je die binnen maximaal 3-4 minuten kunt halen. Beter nog laten ophalen door omstanders!
  2. Bel 1-1-2
  3. Reanimeren door 30 borstcompressies (circa 5-6 cm diep de borstkas induwen), afgewisseld met twee beademingen

Vervolgens is het tijd om aan de slag te gaan. Peter doet de reanimatie voor op Annie, die al enige tijd levenloos op de grond ligt. En daarna mogen we zelf de borstcompressies en beademingen uitvoeren. Denk aan “Staying Alive” van de Bee Gees voor het tempo. Om de beurt nemen we op de knieën plaats naast Annie en proberen we haar tot leven te wekken. Ondanks enkele aanwijzingen van Peter (waar je je handen moet houden op het borstbeen of dat het hoofd verder achterover gekanteld moet worden bij de beademing), begint Annie nog niet zelf te ademen. De AED wordt erbij gehaald en Peter demonstreert hoe deze werkt. Fijn om te weten dat je helemaal door de AED begeleid wordt, de AED vertelt je stap voor stap wat je moet doen. De reanimatie-app van de hartstichting kan je trouwens ook begeleiden bij een reanimatie, handig om die te installeren op je telefoon!

Na een afsluitend filmpje van een reanimatie door Mr Bean (oftewel, hoe een reanimatie dus niet moet) is de workshop afgelopen. De lunch staat inmiddels klaar, prima verzorgd door Wendy en Monique! Er wordt nog wat genetwerkt en ervaringen uitgewisseld en iedereen keert voor de storm losbarst huiswaarts. Bedankt voor deze leerzame workshop!

En jij bedankt, Cornelis van Bemmel van AAN Massagepraktijk, voor dit mooie verslag!


Massage- Complementairvakbeurs 13 en 14 maart 2020

Op vrijdag 13 en zaterdag 14 maart staat de BvS op de Massage- Complementair Vakbeurs. Ben je erbij?

Tevens hebben we op die zaterdag onze jaarlijkse Algemene LedenVergadering (ALV), van 11.30-13.30 uur. Alle leden ontvangen hiervoor nog een uitnodiging per e-mail.

Voor meer info: kijk op de website van Sooner Events. Koop je toegangskaart via www.sooner.nl en gebruik onze kortingscode bvs. Je krijgt dan € 5,- korting op de entree.


Workshop Online Marketing zondag 22 maart

In deze korte workshop wordt je een beetje wegwijs gemaakt in het wereld wijde web. Onderwerpen die in deze workshop aan bod komen:

  • wat is een domein, wat is webhosting, wat doet een provider, wat is SSL
  • do’s en don’ts als het gaat om online marketing
  • kijkje achter de schermen van een live website: wat kun je doen om goed gevonden te worden?
  • Google Analytics: wat weet je al over je bezoekers en hoe kun je dat gebruiken?

We sluiten de workshop af door een aantal websites eens te bekijken door de ogen van een bezoeker.

meer informatie en aanmelding


Workshop Qigong, een diepe kijk in de ziel van Thai massage zondag 22 maart

Alles is informatie, maar hoeft niet altijd begrepen te worden. Wanneer je verstoringen in het lichaam kan volgen is de volgende stap: hoe benader je dit en wat zou je willen doen en waarom? Met een heldere waarneming kun je patronen zien veranderen zoals de ademhaling, beweging, geluid of kleur van de huid. En dat is de uitdaging van bewustzijn: om een constante doch zachte focus te hebben bij alles wat is in dat moment. Ja, dat klinkt als een meditatie, want dat is het ook. Het is een bewegende meditatie, daarom noem ik het ‘bewustzijn in beweging’ oftewel ‘awareness in motion’”.

In deze workshop zal ik laten zien en ervaren hoe simpel en mooi Traditional Thai Massage is. Vanuit flow en meditatieve intentie kan je diep en therapeutisch werken. Het is als een dans in het moment. Ik leer je een paar technieken die je mee naar huis kunt nemen en een stukje algemene levensfilosofie die ik via Thai Massage doorgeef.

meer informatie en aanmelding


Verdiepingsworkshop tinnitus en stoelmassage zondag 29 maart

In Nederland hebben naar schatting 2 miljoen mensen tinnitus. Bij tien procent daarvan zijn de klachten zodanig dat ze er veel last van hebben en bij 4-5% heeft het consequenties op werk-, emoties- en sociaal gerelateerd vlak.

Als je tinnitus hebt hoort je een geluid zoals bromtonen, piepjes, gebonk, een fluittoon of suizen in je oor die er niet zijn en die anderen niet kunnen horen. Het geluid kan hard of zacht zijn, het kan een constant gezoem zijn maar het kan ook zo zijn dat het enorm verschilt van dag tot dag. Het kan ook zo zijn dat het bij vlagen komt en gaat.

Zoals jullie van Hanneke gewend zijn, wordt het een informatieve masterclass met veel praktische handvatten!

Deze workshop is al volgeboekt. Kijk hier voor meer informatie en aanmelding voor de reservelijst.


Workshop beter ademen zondag 19 april

Beter AdemenⓇ is een snelle en doeltreffende (en geregistreerde) methode om de ademhaling omlaag te brengen en zelf tot rust te komen. De methode kan hyperventilatie, slaapproblemen en veel andere gezondheidsklachten oplossen, helpt pijn te verzachten en bevordert persoonlijke groei en bewustwording.

In deze workshop maken we kennis met de wondere wereld van de adem. Je herontdekt je natuurlijke adempatroon en ervaart dat je geen adem hoeft te halen, maar dat adem er altijd is als je uitademt en ontspant. Het is een simpele en verrassende methode waarin je veel over jezelf kunt ontdekken.

De workshop kun je doen voor jezelf maar ook krijg je een aantal direct toepasbare oefeningen voor je cliënten. 

meer informatie en aanmelding


In the spotlight: Barry Harms

Barry loopt een tijdje mee met het bestuur om te kijken of we bij elkaar passen. En als dat allemaal goed gaat wordt hij tijdens een ingelaste ALV voorgedragen als nieuw bestuurslid. Belangrijk dus om hem een beetje te leren kennen!

In deze In the spotlight stelt hij zich graag even aan je voor.


Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.