Dit is de Nieuwsbrief van de Beroepsvereniging voor Stoelmasseurs van februari 2019

Onderwerpen in deze nieuwsbrief:

• Agenda
• Aankomende workshops
• Terugblik workshops
• Massage- en Complementairvakbeurs
• Oproep Stoelmassage in the picture
• Jubileumweekend
• Oproep hosting uitwisselingen


Agenda voor de komende maanden

De BvS organiseert diverse bijeenkomsten, waar onze leden, en ook niet-leden van harte welkom zijn. Onze agenda voor de bijeenkomsten van de komende maanden ziet er als volgt uit. Kijk voor meer informatie ook op onze website, Facebook-pagina en updates van LinkedIn.

Datum/Tijd Evenement
03/03/2019
10:00 – 17:00
Hoe kan de massage speelser, losser? Lichaamswerk belicht vanuit de Rebalancing
Jongerencentrum de Reset, Amersfoort
09/03/2019
10:00 – 13:00
Uitwisselochtend in Groningen 9 maart
Verenigingsgebouw De Olle Kerk, groningen
15/03/2019 – 16/03/2019
10:00 – 17:00
Massage- ComplementairVakbeurs 15 en 16 maart
Euretco, Hoevelaken
16/03/2019
11:30 – 13:30
Algemene ledenvergadering 16 maart
Euretco, Hoevelaken
24/03/2019
10:00 – 17:00
Cursus BamboeStoelmassage voor Stoelmasseurs 24 maart
De Yogaboerderij, Lelystad
30/03/2019
10:00 – 12:30
Uitwisselochtend in Ede 30 maart
Ans van Laan, ede
30/03/2019
13:30 – 16:30
Uitwisselmiddag in Amsterdam 30 maart
Studio da Vasco, Amsterdam
07/04/2019
10:00 – 17:00
Cursus Indiase hoofdmassage op 7 april
Esoterra, Bilthoven
07/04/2019
10:00 – 17:00
Workshop medical taping zondag 7 april
Esoterra, Bilthoven
14/04/2019
09:30 – 17:00
Thai massage voor stoelmasseurs, werken in verbinding vanuit TaiJi principes 14 april
19/05/2019
10:00 – 17:00
Cursus Handmassage 19 mei
Esoterra, Bilthoven
19/05/2019
10:00 – 17:00
Taking care of number one (Melt methode/ triggerpoint) 19 mei
Esoterra, Bilthoven

Let op: aanmelding opent normaal gesproken 2 maanden vóór de bijeenkomst. Is een workshop al vol? Schrijf je dan in voor de reservelijst! Aanmeldingen van de reservelijst krijgen de volgende keer dat deze workshop georganiseerd word als eerste de gelegenheid om een ticket te kopen. Daarna vervalt de reservelijst en gaat de aanmelding open voor iedereen.


Aankomende workshops

Workshop medical taping zondag 7 april

(Medical) Taping is aan een flinke opmars bezig als effectief middel om spierklachten en blessures te behandelen en heeft zijn nut ruimschoots bewezen. Wil jij je dienstverlening uitbreiden met medical taping? Geef je dan op voor de dagtraining! Je leert:

 • De werking van medical taping
 • Wanneer deze te gebruiken
 • Hoe deze aan te brengen en welke soorten er zijn
 • De klant hierin te begeleiden

Docente Hanneke Heij is al meer dan 10 jaar actief als docent en is eigenaar van de Opleiding Triggerpointcoach en de From Pain to Power Academy. Ze gebruikt Taping al jaren succesvol in haar praktijk. Meer informatie en aanmelding op de website.


Thai massage voor stoelmasseurs

Op zondag 14 april organiseert de BvS weer de workshop Stoelmassage vanuit Taiji principes.

Deze workshop helpt je om meer inzicht te krijgen in jouw werkhouding tijdens een stoelmassage. Door middel van (partner-) oefeningen uit Taiji principes leer je voelen hoe je lichter en toch krachtig en zacht kunt werken.

meer informatie en aanmelding


Terugblik workshops

Er is weer veel gebeurd de afgelopen periode!

9 februari Thai massage voor stoelmasseurs

Op zaterdag 9 februari reed ik door een stormachtig Nederland naar “De Tempel van alledag” op IJburg in Amsterdam. Op de agenda van de Bvs stond de workshop “Thai massage voor stoelmasseurs” gepland, die gegeven zou worden door Howdy Tio. Beter is eigenlijk de subtitel van de workshop: – werken in verbinding vanuit TaiJi principes. Want dat is wat Howdy via zijn motto, -awareness in motion- wil overbrengen en uitdragen.

Ik volgde in december al de kleinschalige workshop van Howdy. Nu, vrij kort na de vorige keer, hoopte ik weer andere dingen op te kunnen pikken en dieper te kunnen gaan.

In de voorstelronde lieten meerdere deelnemers weten benieuwd te zijn naar de strekkingen, die zo kenmerkend zijn voor de Thaise massage. Howdy legde uit dat het voor hem vooral gaat om het overbrengen van de principes, en minder om het hoe en wat van de technieken. Dat komt vanzelf als je de principes volgt. Zo leert hij zelf ook: niet vanuit het hoofd, of vanuit een vooropgezette routine, maar vanuit voelen en in verbinding zijn.

Na de warming-up begonnen we met oefeningen in leiden/volgen, en in het je bewust worden van je (werk)houding. Staan, gronding, zwaartepunt laag, de lijn door kruin en het zwaartepunt recht.

’s Middags hebben we dan toch technieken geoefend, maar wel met de geleerde principes  als basis. Telkens kwamen we daar weer op terug. We oefenden strekkingen van schouder-arm en wervelkolom op diverse manieren.

Als je als stoelmasseur je werk kunt vormgeven vanuit de Taiji principes, dan is het werk niet vermoeiend, maar moeiteloos. Werken wordt dan spelen en spelen wordt leren.

In de slotronde gaf ieder in eigen woorden weer hoe en waardoor de dag waardevol was geweest. De energie stroomde. Ook mijn dag was geslaagd. Fijne mensen, mooie workshop en een energieke docent.  Top! Ik reed blij terug naar huis.

Marjolein Zaal – Noordhoek, Green Cicerone


24 februari Cursus Handmassage

Een mooie groep masseurs uit het hele land kwam op een zondag in Bilthoven bijeen voor een cursus handmassage onder leiding van Stefan van Rossum.

Na de kennismaking kregen we een kort stuk theorie over onder andere anatomie, pathologie en verschillende intensiteit van aanraken. Daarna oefenden we in steeds wisselende tweetallen diverse massagegrepen. Aan het eind van de dag deden we met behulp van de geluidsopname de hele handmassage van in totaal een half uur.

Het was heel bijzonder om te ervaren dat een half uur massage van alleen de onderarmen en handen zo’n enorm ontspannend effect kan hebben. Handmassage is heel laagdrempelig en ook geschikt voor kwetsbare mensen, en dus ook nog eens heel fijn!

Margriet van der Heide


24 februari Introductieworkshop triggerpoints voor stoelmasseurs

Zondag 24 februari was ik voor het eerst als vers lid van de beroepsvereniging bij een workshop in Bilthoven. Wat een warm bad is deze beroepsvereniging. Niemand die mij kent en niemand die ik ken tijdens de workshop over Triggerpoints.

Wat komt er veel informatie op je af op zo’n dag door Hanneke Heij. Je merkt, voelt en proeft haar passie over dit onderwerp.

Omdat er 2 workshops waren deze dag was het volle bak, maar wel een gezellige volle bak. Je merkt dat heel veel mensen elkaar kennen en dat geeft aan hoe de club werkt.

Passie is waar ons beroep uit hoort te bestaan vind ik. Tussen 10 en 17 uur hebben we uitleg over verschillende gebieden gekregen.

 • waar zitten de punten
 • welk uitstralingsgebied hoort erbij
 • hoe kun je deze punten bij jezelf behandelen
 • hoe kun je een klant behandelen en begeleiden
 • hoe vertaal je dit alles naar de stoel

Ik heb veel geleerd deze dag en proeft naar meer. Leuke mensen leren kennen die ik vast nog vaker tegen ga komen. De kwaliteit van de workshop ligt heel hoog, dus ga dit vast vaker doen.

Wellness- en Stoelmasseur
Teunie Prins-Gerritsen
Prins Care uit Vaassen

Hartelijk dank voor alle bijdragen! Zie ook de Facebook-pagina van de Beroepsvereniging voor Stoelmasseurs voor foto’s, reacties, etc.


Massage- ComplementairVakbeurs 15 en 16 maart

Op vrijdag 15 en zaterdag 16 maart staat de BvS weer op de Massage- en ComplementairVakbeurs in Hoevelaken. Tevens hebben we daar op zaterdag onze Algemene Ledenvergadering van 11.30-13.30 uur.

Bestel je toegangskaarten met 5 euro korting door gebruik te maken van de kortingscode bvs !

Tijdens de Algemene Ledenvergadering nemen we afscheid van Martine Lijftogt-Mackay als secretaris. Alle leden ontvangen binnenkort de uitnodiging en de stukken voor de vergadering. Laat vast weten dat je komt door je hier aan te melden!


Oproep Stoelmassage in the picture

Zoals jullie weten willen we op de 10e verjaardag van de BvS, dat is op zondag 1 september,  tussen 14 en 15 uur landelijk op zoveel mogelijk plaatsen zoveel mogelijk stoelmasseurs tegelijk in actie hebben om STOELMASSAGE IN THE PICTURE! te krijgen!

Voor een echte recordpoging zijn zoveel extra factoren nodig – dit gaan we niet doen maar ZOVEEL MOGELIJK stoelmasseurs en zoveel mogelijk IN THE PICTURE blijft absoluut het doel! Vandaar de nieuwe naam van het evenement: STOELMASSAGE IN THE PICTURE!

Zou JIJ (een deel van) een coördinatietaak op je willen nemen? Laat ook dat ons weten! Denk dan aan:

Landelijk:

 • Termijn: vooral nu tot mei/juni
 • Meehelpen uitdenken en organiseren en uitrollen om alles op alle locaties straks vloeiend te laten verlopen
 • Teksten schrijven, posters ontwerpen, versturen
 • Overzichten voor lokale coördinatoren opstellen
 • Zoveel mogelijk stoelmasseurs bereiken
 • …en daarvoor (nog in idee-fase) promotiefilmpje maken
 • Nogmaals: deeltaken natuurlijk ook mogelijk… vele handen maken licht werk.. 😉

Lokaal (ook als duo mogelijk):

 • • Termijn: deels flexibel mei/juni/juli, deels augustus
 • Aanspreekpunt zijn voor de masseurs op jouw locatie
 • Aanspreekpunt zijn voor de landelijk coördinator
 • Benodigde spullen toegestuurd krijgen door de landelijk coördinator
 • Zorgen dat deze spullen meegaan naar de massagelocatie + plaatsen (zal nooit enorm veel zijn – flashmob ontstaat snel en is ook snel weer weg…)
 • Op jouw locatie inventariseren of er lokale richtlijnen zijn
 • Lokaal media-aandacht regelen
 • Regelen dat foto’s en een groepsfoto genomen worden

Heb je ideeën? Graag!!! En iedereen…. DEEL DIT ZOVEEL MOGELIJK!!! 😉


Jubileumweekend 20-23 september

Er is al een mooie groep aanmeldingen! Super! Het wordt beslist inspirerend en gezellig! Kom je ook?

Bijna alle huisjes zijn al besproken, eventueel elders op de camping zijn nog plaatsen te krijgen. Ook in de groepsaccommodatie is al een heel aantal plaatsen besproken maar hier zijn wel nog plekjes beschikbaar.

Reserveer nu – waarom langer wachten? Hier wil je toch bij zijn!

We krijgen ook vragen over het alvast inschrijven voor de workshops. Dat kan nu nog niet, dat is nog wat ver vooruit maar daarvan houden we je zeker op de hoogte.

Zie verder ook vooral de jubileum-pagina, deze wordt zeer regelmatig bijgewerkt met de nieuwste informatie over de mogelijkheden wat betreft de accommodatie, het voorlopige programma en nog veel meer.. Wil je een bijdrage leveren aan het jubileum-weekend, groot of klein? We horen graag van je!


Oproep hosten uitwisselingsbijeenkomst

Wil jij nu eens dicht in de buurt een bijeenkomst hebben van de BvS? Misschien weet je wel een goede locatie… of anders hebben wij ook een lijst met mogelijkheden. Een uitwisselbijeenkomst met collega’s: leerzaam, inspirerend en gezellig – en zelf ook eens lekker gemasseerd worden!

Zie je het  zitten een dergelijke uitwisseling op die dag te hosten? Meestal is het een overzichtelijke groep, dus wat lekkers kopen – uiteraard te declareren bij de BvS – is niet al te veel werk. Je bent vanaf één/een paar dagen van te voren aanspreekpunt voor afmeldingen, en ook bij de contactpersoon van de locatie. En verder als eerste aanwezig en als laatste weg – maar vraag natuurlijk je collega’s even te helpen samen de ruimte netjes achter te laten, dan is het zo in orde. En zo werken we met zijn allen aan ons netwerk en onze eigen kwaliteit als masseurs!

Meld je aan via info@verenigingvoorstoelmasseurs.nl en je ontvangt alle informatie van Wendy Pruimboom.


Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.