Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz)

Door de invoering van de nieuwe Wet Kwaliteit, Klachten en Geschillen in de Zorg (WKKGZ), op 1 januari 2016, is elke zorgaanbieder verplicht om aangesloten te zijn bij een erkende geschilleninstantie. En wij als stoelmasseurs worden soms ook beschouwd als zorgaanbieder, en vallen dan dus ook onder deze wet. Wil je weten of je ook onder de Wkkgz valt? Zie deze pagina: Val ik onder de Wgbo en/of de Wkkgz?

Collega’s die zich in 2016 inschreven bij de Kamer van Koophandel kregen direct van het CIBG een vragenlijst. Deze is bedoeld om je te helpen te ontdekken of je je aan de regels houdt. En de Inspectie komt al snel kijken of je wel aan de wet voldoet. Zie ook deze site van de rijksoverheid: www.nieuwezorgaanbieders.nl. Wie al eerder was ingeschreven valt onder een overgangsregeling, maar op 1 januari 2017 is iedereen verplicht om dit goed geregeld te hebben.

Je bent verplicht om aan je cliënten kenbaar te maken dat je je voor de Wkkgz geregistreerd hebt.

Update 2-1-2018: CAT

Naast NIBIG is er ook de multidisciplinaire organisatie CAT (Collectief Alternatieve Therapeuten). Sinds 1 januari 2018 is deze aangesloten bij koepelorganisatie RBCZ  (Register Beroepsbeoefenaren Complementaire Zorg) en is daarmee een alternatief voor NIBIG. Meer informatie vind je op de website van CAT: catcollectief.nl.

Registratie bij NIBIG als therapeut

Het NIBIG (Nederlands Instituut voor Belangenbehartiging Integrale Gezondheidszorg) is voortgekomen uit de SRBAG. Je kunt je daar als therapeut registreren voor de Wkkgz. Je kunt je pakket aanvullen met een uitgebreide verzekering bij een gespecialiseerde verzekeraar (Balens), tegen een scherpe premie. Op de website van NIBIG vind je hierover nadere informatie.

Opmerking: in dit artikel op NRC.nl wordt gemeld dat NIBIG misleidende informatie verspreidt over het corona-virus en de vaccinatie.

Update 6-2-2017

De BvS heeft met Balens gesproken tijdens de open dag van TouchPro. Daarin heeft Balens ons ook van informatie voorzien, zie dit Wkkgz info met schema Balens.


Heb je vragen over dit onderwerp? Aanvullingen, goeie tips, etc? Heb je ervaring met de Wkkgz, CAT, klachtenregeling, verzekeraars, enz? Jouw ervaringen zijn van grote waarde voor ons allemaal! We horen graag van je. Uiteraard gaan we vertrouwelijk met deze informatie om, je kunt je bijdrage desgewenst anoniem plaatsen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.